Izložba o Tesli na Novosadskom univerzitetu

14:10:00 27.10.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Izložba posvećena Nikoli Tesli, povodom 160 godina od njegovog rođenja, koje se obeležava 2016. godine, biće otvorena sutra, 28. oktobra u podne. Izložbu će, u Izložbenom paviljonu Centralne zgrade Univerziteta, otvoriti prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Izložba o Tesli na Novosadskom univerzitetu

Na Univerzitetu u Novom Sadu su podsetili da je Nikola Tesla jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike, da rođen je u selu Smiljan u Lici 1856. godine, a preminuo u svojoj 87. godini u Njujorku, kao i da je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega 112 u oblasti elektrotehnike.

"Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Tesla je takođe otkrio i jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka", navodi se u saopštenju UNS.

Izložba će za posetioce biti otvorena radnim danima do 15. novembra, od 9 do 15 sati, a ulaz je besplatan.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
12°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1005.3 mb
Vetar: 4 m/s, NW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?