Izložba povodom 50 godina Akademije umetnosti Novi Sad od ponedeljka

18:05:00 26.05.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Izložba radova nastavnika i saradnika Departmana likovnih i primenjenih umetnosti, pod nazivom „Ars longa, vita brevis“ biće otvorena u ponedeljak, 27. maja u Galeriji Akademije umetnosti. Postavka je organizovana povodom 50 godina Akademije umetnosti Novi Sad.

Izložba povodom 50 godina Akademije umetnosti Novi Sad od ponedeljka


Departman, pod današnjim imenom Departman likovnih i primenjenih umetnosti, postoji od samih početaka Akademije umetnosti. Tada nazvan Likovni odsek, obuhvatao je u sebi delovanje najznačajnijih umetnika tadašnje novosadske umetnosti, osnivača Akademije - Milivoja Nikolajevića, Boška Petrovića, Jovana Soldatovića, Bogomila Karlavarisa i mnogih drugih.

Utemeljen u klasičnim likovnim disciplinama crtanja, slikanja, vajanja i grafike, pružio je odličnu osnovu za kasniji razvoj drugih oblika savremene umetnosti. Uvođenjem oblasti kao što su video, fotografija i grafički dizajn, delatnost Akademije se širila u svim mogućim pravcima tadašnje umetnosti, da bi danas pokrivala oblasti od performansa, instalacije i digitalne umetnosti do ilustracije i dizajna enterijera. Pored umetničkog stvaralaštva, važan segment rada je i pedagoška delatnost, odnosno „učenje o učenju“ umetnosti. Kroz decenije rada, formirane su generacije likovnih pedagoga koji do danas nose misao o likovnom obrazovanju u školama na teritoriji Vojvodine i Srbije.

- Danas su pred nama radovi nastavnika i saradnika, velikim delom nekadašnjih studenata Akademije. Možemo sada već govoriti o trećoj generaciji nastavnika i saradnika koji su svoje obrazovanje stekli na Akademiji umetnosti. Formirani na 'ramenima velikana', širokog obrazovanja i jasnih autorskih stavova, ovi umetnici i njihovi radovi predstavljaju sublimirana saznanja iz prošlosti, ali su istovremeno i zalog za budućnost – navode u Akademiji umetnosti.

Otvaranje izložbe je u 19 časova, a Galerija se nalazi na Bulevaru Mihajla Pupina 20.

Postavka se može pogledati do 7. juna.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
29°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 1006.0 mb
Vetar: 3 m/s, NNE
Uto 17° - 33° Sunčano
Sre 18° - 37° Sunčano

Anketa

Na lokalnim izborima glasam za: