Izvođenje kućnih ljubimaca u Karlovcima samo na određenim mestima

19:07:00 12.07.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Vlasnici pasa i mačaka u Sremskim Karlovcima svoje ljubimce ubuduće mogu da istrčavaju samo na odbrambenom nasipu, ili dolmi kako ga Karlovčani zovu, zelenoj površini između državnog puta i OŠ „23. oktobar” i na površini između Čerata i Doke.

Izvođenje kućnih ljubimaca u Karlovcima samo na određenim mestima


To je propisano odlukom Opštinskog veća o određivanju mesta-prostora i načinu izvođenja kućnih ljubimaca, donetoj krajem maja. Prema pomenutoj odluci ovi prostori moraju biti obeleženi tablom koja govori u prilog tome da su to površine za istrčavanje pasa, a to treba da učini JKP „Belilo”, kojem je povereno i održavanje higijene na njima.

Preduzeće je dužno i da u roku od mesec dana od stupanja na snagu ove odluke, na javnoj površini postavi vidne oznake na kojima je naznačeno u kom vremenskom periodu i u kojim delovima je dozvoljeno, odnosno zabranjeno slobodno kretanje pasa. Table još nisu postavljene, a kako kaže prvi čovek preduzeća kojem je to obaveza, lokalna samouprava još nije izdala nalog za to.

Na prostorima namenjenim istrčavanju pasa, kako piše u odluci, mogu se postaviti klupe i posude za sakupljanje otpada, a vlasnici ili onaj ko izvodi psa, mora da ga izvodi na povocu i odgovara za njegovo ponašanje na javnoj površini. Prilikom izvođenja pasa vlasnik, odnosno držalac, dužan je da kod sebe ima potvrde o obeležavanju psa i vakcinaciji, kao i PVC kese za fekalije. Opasne pse na mesto za istrčavanje mogu izvoditi samo punoletni ljudi, i to na povocu i sa zaštitnom korpom. Odlukom je propisano da se pas može pustiti sa povoca da se slobodno kreće samo u parku i na drugoj javnoj zelenoj površini od 21 sat do 9 narednog dana u periodu od 1. aprila do 1. novembra. U zimskom periodu, od novembra do aprila to je dopušteno od 20 do 10 sati narednog dana.

U parkovima i drugim javnim zelenim površinama pored školskih i predškolskih objekata zabranjeno je slobodno puštanje pasa, osim u vreme raspusta i neradnim danima. Zabrana važi i na površinama gde postoje uređena dečja igrališta i cvetni zasadi.

Odluka predviđa i zabranu uvođenja bolesnih pasa i ženki u teranju u parkove i druge javne zelene površine, te korišćenje ovih površina za obuku pasa. Pse i mačke zabranjeno je uvoditi u zdravstvene ustanove, apoteke, škole i objekte u kojima se pruža smeštaj, boravak i ishrana dece, učenika i studenata, trgovinske radnje, verske objekte, dečja i sportska igrališta. Osim toga zabranjen je pristup pasa u PTT objekte, banke, groblja, javne toalete i kupališta, kao i na javne skupove. Vlasnici, odnosno korisnici javnih objekata dužni su da na vidnom mestu istaknu obaveštenje o slobodnom uvođenju pasa i mačaka, odnosno zabrani.

Odlukom su predviđene i kazne kako za vlasnike i držaoce ljubimaca, tako i za preduzeće koje je dužno da obezbedi uslove za njeno sprovođenje. Sa 6.000 dinara biće kažnjen onaj ko ne ispunjava uslove za izvođenje opasnih pasa, a to znači da nije punoletan, i izvodi psa bez povoca i zaštitne korpe, kao i onaj ko psa izvodi bez potvrde o vakcinaciji, mikročipovanju i bez kesa za fekalije. Kazna sledi i za one koji se ne pridržavaju vremena za slobodno puštanje pasa i čine to pored vrtića i škola.

Kazna od 60.000 dinara sleduje preduzeću ako nije postavilo oznake o tome gde i u kom vremenu je dozvoljeno slobodno kretanje pasa, kao i one o zabranama.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
20°
Vlažnost: 43%
Pritisak: 994.6 mb
Vetar: 4 m/s, S
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?