U Novom Sadu dvoje obolelih od koronavirusa, ukupno 12 obolelih u Srbiji

09:03:00 11.03.2020, Komentara: 0

Kako se navodi na sajtu covid19.rs, u Srbiji je do danas u 8 časova registrovano ukupno 12 potvrđenih slučajeva COVID-19.

U Novom Sadu dvoje obolelih od koronavirusa, ukupno 12 obolelih u Srbiji


U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 11. marta testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi korona virus.

Mediji navode da je od sedam novih slučajeva, pet povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište. Preostala dva slučaja su potvrđena nakon njihovog boravka u i kontakata sa osobama u inostranstvu, u Italiji i Nemačkoj.

Četvoro pacijenata su smešteni u Klinici za infektivne bolesti u Nišu i oni su u stabilnom stanju i nisu životno ugroženi. Na lečenju u Infektivnoj klinici u Beogradu je petoro pacijenata.

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu trenutno se nalaze tri pacijenta obolela od novog virusa korona, javio je 021.rs. Jedan od trojice pacijenata u Novom Sadu je meštanin Bačke Topole koji je od prošle subote na lečenju u KCV. Dva novoprimljena u Novom Sadu su iz grupe od sedam novoobolelih slučajeva, koji su prijavljeni na teritoriji cele Srbije do jutros u 8 časova. Jedan od njih dvojice ima težu kliničku sliku, što je jutros potvrdio direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović.

- Ovakav skok u broju obolelih je jednim delom neodogovrnost prema kolektivu, okolini. Potiču od jednog izvora. Apelujem na građane da poštuju apele nadležnih. Ako ste prehlađeni, kijate, nemojte ići na sastanke i skupove, nemojte praviti žurke - istakao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, neće biti iznenađenje da imamo veći broj obolelih i to uglavnom iz tog jednog izvora.

- Desilo se da se organizuje jedan skup i da je jedna osoba bila zaražena i u ovom trenutku imamo veliki broj zaraženih - napominje Stevanović.

Danas za 11h zakazan je novi sastanak državnog vrha i epidemiologa u vezi sa donošenjem novih mera zbog širenja virusa korona.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo otvorio je telefonske linije za građane koji žive na teritoriji AP Vojvodine preko kojih je moguće dobiti sve stručne i proverene informacije u vezi sa ličnim postupcima i medicinskim procedurama vezanim za sumnju na postojanje infekcije virusom COVID-19.

Telefoni za Novosađane u Institutu za javno zdravlje Vojvodine su 064/8028894 i 064/8028895.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1002.4 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?