Još jedan napad neofašista na lokal „Crni ovan“, dve osobe povređene, tri uhapšene

12:01:00 16.01.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Dve osobe su povređene u jučerašnjem napadu maskiranih neofašista na vlasnika i goste lokala „Crni ovan“, u centru Novog Sada. Incident se dogodio oko 21.30 časova, a povređeni su vlasnik „Crnog ovna“ Bojan Šovljanski i još jedan gost, koji je zadobio posekotinu. U trenutku napada u lokalu je bilo desetak osoba, među kojima je i trudnica.

Još jedan napad neofašista na lokal „Crni ovan“, dve osobe povređene, tri uhapšene

foto: Crni ovan / Fejsbuk



Šovljanski je zadobio modrice po telu, dok je jedan od gostiju, osim modrica od udaraca palicom, posečen po podlaktici.

Zbog učestvovanja u napadu sinoć je uhapšen jedan dvadesetjednogodišnjak, a danas je saopšteno da su uhapšena trojica mladića.

Šovljanski je ispričao medijima da su do lokala došla tri maskirana mladića, koji su nosili obeležja zastave konfederacije, kukastog krsta i „Zentrope“ – fašističke zajednice. Upitali su Šovljanskog gde su im srpske zastave, a na odgovor da će biti pozvana policija, počeli su da lupaju vrata i izlog, pokušavajući da uđu u lokal.

Maskirani muškarci su bili mlađih godina i naoružani bokserima, palicama i mačetom.

- Sve se dogodilo u trenutku kada sam iz lokala ispraćao drugara i trudnu drugaricu. Pojavila su se tri mladića, obučena u crno, bili su maskirani. Upitali su gde je zastava, a kada im je odgovoreno da će biti pozvana policija, počeli su da lupaju i da pokušavaju da uđu u lokal. Jedan od njih je i ušao, ali smo uspeli da ga isteramo. Imali su boksere, palicu i nešto nalik mačeti. Razbili su izlog i vrata, a pobegli su kada su shvatili da ne mogu da uđu. Najgore od svega mi je što je svemu ovome prisustvovala trudna drugarica. Nadam se samo da će sve biti u redu - ispričao je Šovljanski.

Ovo nije prvi napad neofašista na ovaj lokal, a Šovljanski kaže da je u pitanju najgori do sada. Prethodni slučajevi nisu rešeni.

„Crni ovan“ je mesto prepoznato među novosadskim antifašistima na kom se održavaju alternativni sajmovi, aktivistički seminari i humanitarne organizacije. Početkom 2022. godine lokal je obijen, opljačkan i izlepljen obeležjima „Zentrope“. U poslednjih nekoliko meseci „Crni ovan“ je čak četiri puta bio meta vandala.

Antifašistički front 23. oktobar pozvao je građane da dođu danas u „Crni ovan“ da se druže i pomognu u njegovom sređivanju.

Trojica uhapšena

Policija je danas saopštila da su uhapšena trojica osumnjičenih za upad u novosadski kafić, ali nije precizirano koji. Pretpostavka je da je u pitanju lokal „Crni ovan“.

Uhapšeni su dvadesetjednogodišnji M. G., dvadesetdvogodišnji S. D. i dvadesettrogodišnji D. A, svi iz Novog Sada. Oni se terete za nasilničko ponašanje.

Sumnja se da su njih trojica nasilno ušla u lokal u centru Novog Sada tako što su razbili staklo na ulaznim vratima, koje je lakše povredilo jednu osobu.

MUP navodi i da je vlasnik lokala naknadno prijavio povrede koje ekipa Hitne pomoći nije mogla da potvrdi, zbog čega je upućen na dalju dijagnostiku.

Policija je kod osumnjičenih pronašla predmete koje su, kako se sumnja, koristili prilikom izvršenja krivičnog dela. Nije navedeno o kojim predmetima je reč.

Sva trojica biće privedena na saslušanje osnovnom javnom tužiocu u Novom Sadu.


Izvor: 021.rs, N1


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
10°
Vlažnost: 71%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 5 m/s, NW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?