Još se ne zna kolika je šteta zbog nevremena

19:07:00 25.07.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Gradske vlasti navode da još uvek ne mogu da procene koliki će biti celokupan iznos štete koju je napravilo nevreme 19. i 21. jula. Kako navode, građani i privredni subjekti i dalje kontinuirano prijavljuju oštećenja na objektima i to u velikom broju, a gradske službe i dalje utvrđuju štetu na objektima javne namene.

Još se ne zna kolika je šteta zbog nevremena


- Nevreme praćeno intenzivnim pljuskovima, jakim grmljavinama, olujnim i orkanskim vetrovima, koji su postizali brzinu od 100 km/h pričinilo je materijalnu štetu velikih razmera na objektima i stvarima u privatnoj svojini građana Grada Novog Sada (kod velikog broja građana prijavljena su oštećenja: na krovovima zgradama kolektivnog i individualnog stanovanja, na fasadama objekata, na automobilima i dr.), došlo je do dugotrajnijeg prekida u snabdevanju električnom energijom u pojedinim delovima Grada Novog Sada i do kratkotrajnog prekida u snabdevanju vodom za piće – saopšteno je danas iz Gradske kuće.

Pričinjena je šteta i na objektima javne namene i to na: objektima zdravstvene zaštite, objektima predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola, objektima na pijacama kojima upravlja JKP „Tržnica“, objektima na grobljima kojima koji upravlja JKP „Lisje“, sportskim objektima, objektima ustanova kulture, došlo je oštećenja semafora, autobuskih nadstrešnica, oštećenja kontejnera i dr.

- Prioritet Grada Novog Sada je obezbeđivanje snabdevanja električnom energijom i uspostavljanje funkcionisanja normalnog života građana, a nakon toga će se pristupiti proceni štete. U periodu od 19. jula 2023. godine, zaključno sa današnjim danom, Grad Novi Sad sa svim službama organizovao je prioritetnu sanaciju nastale štete u različitim pojavnim oblicima koji su mogli da ugroze ili ugrožavaju živote i zdravlje naših sugrađana, ali i otklanjanje svega onoga što ometa normalno i bezbedno odvijanje saobraćaja kako bi hitne službe i drugi učesnici mogli da odgovore na pozive naših sugrađana – navode gradske vlasti.

Još se ne zna kolika je šteta zbog nevremena


- Javne i javno komunalne službe i preduzeća sa teritorije Grada uklonile su preko 1.000 oborenih stabala. Prijavljeno je oko 2.000 oštećenja na javnim i privatnim objektima, od toga na 16 osnovnih škola, 4 srednje škole, Naučno-tehnološkom parku, na dva sportska i četiri poslovna objekta, na jednom zdravstvenom objektu (Dom zdravlja „Signal“), Kulturnoj stanici Barka na Klisi, kao i na više objekata na Petrovaradinskoj tvrđavi. Na 113 mesta bili su blokirani putevi i trotoari usled pada drveća i drugih predmeta, oštećeno je 87 elektro i telekomunikacioniih vodova, kao i 96 vozila. Gradska uprava za inspekcijske poslove zaprimila je 1.980 prijava koje su se odnosile na pojave prouzrokovane elementarnom nepogodom, a 200 građana se obratilo i putem maila – dodaje se u saopštenju.

Ističu i da su tokom jučerašnjeg dana zaprimljene četiri prijave koje su se odnosile na „blokirane puteve i trotoare...“, tako da smatraju da gradske službe, kao i javna i javno komunalna preduzeća uz pomoć društveno odgovornih privatnih preduzeća i kompanija, ali i građana uspešno odgovaraju zadatku.

Još se ne zna kolika je šteta zbog nevremena


U skladu sa Odlukom o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji Grada Novog Sada („Službeni list Grada Novog Sada“ br. 58/2021) i Odluke o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Grada Novog Sada br. II-020-2/2023-7859 od 20. jula, formirana je Komisija koja će vršiti popisivanje nastale šteta, nakon čega će se raditi i procena štete nastale usled elementarne nepogode.

- U otklanjanju svih posledica ove katastrofe sve gradske službe, javna i javno komunalna preduzeća, kao i društveno odgovorne privatne kompanije aktivno učestvuju kako bi se što pre otklonila sva oštećenja koja prave poteškoće na elektrodistributivnoj mreži i vodosnabdevanju, kao i svega onoga što sprečava i onemogućava normalan pristup oko svih školskih i predškolskih ustanova, parkova, dečjih igrališta i takođe sa posebnih osvrtom da se prostor Petrovaradinske tvrđave što pre vrati u stanje kako bi naši sugrađani i turisti mogli da je posećuju – navode iz Gradske kuće.

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srbije izdao je meteorološko upozorenje za područje Republike Srbije povodom mogućih vremenskih nepogoda koje se očekuju u toku noći između utorka i srede, kao i u sredu na teritoriji cele zemlje.

Gradske vlasti zamolile su sugrađane da poštuju bezbednosne propise i ukoliko se u toku vremenskih neprilika nađu na nebezbednim lokacijama u Gradu poštuju uputstva koje je propisao Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
20°
Vlažnost: 64%
Pritisak: 1002.9 mb
Vetar: 7 m/s, SE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?