Juliška - baka sa najdužim vozačkim stažom u Novom Sadu

18:08:00 21.08.2015, Komentara: 1

Novi Sad - Među prvim Novosađankama sa vozačkom dozvolom, šezdesetih godina prošlog veka, bila je danas osamdesetčetvorogodišnja Julijana Harangozo. On je tada, na nagovor komšinice, odlučila da se prijavi za polaganje vozačkog ispita.

Kako je ispričala za portal Luftika, mnogo se dvoumila, prvenstveno zbog noge koju je povredila u mladosti, a zatim i zbog srpskog jezika koji je jedva govorila.

Juliška - baka sa najdužim vozačkim stažom u Novom Sadu

– U početku mi je kočnica predstavljala problem. Nikako nisam mogla da je stisnem, a da ne zakačim nogom. Ali, uspeli su da je nameste tako da meni odgovara. Toliko mi se svidelo da sam posle plaćala dodatne časove. Umela sam voziti i po četiri, pet sati – priča baka.

Poligoni tada nisu postojali i ljudi su u fićama vežbali vožnju po gradskim ulicama. Baka Juliška se s osmehom prisetila svog vozačkog ispita.

– Poslali su me na probni test. Vozila sam celim gradom, sve do nekadašnjeg mosta Maršala Tita. A put je bio malo uzbrdo i automobil je počeo da se kotrlja natrag. Uplašila sam se, bila sam ubeđena da sam pala. Ali kada smo se vratili, instruktori su mi čestitali na položenom ispitu - seća se Juliška.

Pošto su i ona i suprug imali vozačke dozvole, zajednička putovanja su im često bila obojena žestokim prepirkama.

– U početku smo sretali svega dva automobila. Kako sam starila, tako se i saobraćaj povećavao, ali ja sam uvek bila samouverena - rekla je ova baka.

Za skoro pola veka vozačkog staža samo je dva puta kažnjavana. Zbog brze vožnje i zbog lošeg parkiranja. Ali oba puta je izbegla plaćanje kazne.

– Jednom me je zaustavio policajac i rekao da sam prebrzo vozila. Bunila sam se, nisam htela da priznam grešku. Vikala sam da me pusti jer kasnim na pijacu, a on me je terao da platim kaznu. Nisam htela. Na kraju sam završila na sudu. Međutim, kad je sudija video da za 20 godina nisam uradila ništa loše, pustio me je. Nisam platila ni dinara – smeši se sagovornica.

Uvek je vozila velika kola, ali pre vozačke penzije, koja je nastupila pre tri godine, poslednje godine za volanom provela je u crvenom fići.

– Nije puno trošio, a i lako se parkirao. Idealno za moje godine. Eto, sa fićom sam počela, sa njim sam i završila. Obožavala sam vožnju, baš sam uživala u njoj. Volela sam to što sam brzo stizala svuda. Automobil mi je vratio nogu koju sam izgubila - rekla je baka Juliška.

Izvor: Luftika.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Olivera šeparović

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Draga juliška češtitam na uspešnom životu i radu...Nisam ni znala da imaš problem sa nogom kad radiš još za tri čoveka Pratim te i divim se tvom prelepm cveću ...Ljubim te i samo nastavi tako da nas raduješ lepim toplim osmehom,,,,bravo i za Fiću koji ti pomaže..


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
21°
Vlažnost: 40%
Pritisak: 994.9 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?