Kako će izgledati centar Novog Sada

10:06:00 13.06.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Na konkursu za uređenje centra Novog Sada, koji je organizovala novosadska Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, prvu nagradu je osvojio autorski tim Igor i Jelena Čubra iz Beograda za rešenje koje predviđa talasasto popločavanje s puno zelenila i klupa.

Kako će izgledati centar Novog Sada

foto: gradnja.rs, idejno rešenje prvonagrađenog rada



Predmet konkursa je bila izrada idejnog rešenja uređenja javnih prostora dela gradskog jezgra u Novom Sadu – prostor Pozorišnog trga sa neposrednim okruženjem objekta Srpskog narodnog pozorišta, Trg slobode, delovi ulica Modene, Kralja Aleksandra i Njegoševe. Konkursom je gradska vlast tražila idejno rešenje uređenja javnih prostora koje je trebalo da bude originalno, funkcionalno, racionalno i estetski primereno centralnoj zoni grada Novog Sada, koje će poslužiti kao polazna osnova za uređenje centra. To ne znači da će se grad odlučiti upravo za ovakvo rešenje centra.

Na konkurs se javilo 13 domaćih autorskih timova, a žiri Gradske uprava za građevinsko zemljište i investicije je objavio da je pobedio autorski tim kojeg čini Igor Čubra i Jelena Čubra iz Novog Beograda. Njima sleduje i nagrada od milion i po dinara. Drugu nagradu od 750.000 dinara osvojili su Dubravka Đukanović i Studio „D art“ iz Novog Sada, dok je treća nagrada od 300.000 dinara pripala timu koji čine Bojana Kovač Đurasinović i Miloš Đurasinović iz Beograda. Otkupljen je rad za 50.000 dinara od tima koji su činili Sava Ristić iz Beograda i Aleksandar Stanojlović i Nemanja Vujić iz Pančeva.

Kako će izgledati centar Novog Sada

foto: gradnja.rs, idejno rešenje prvonagrađenog rada



Ono što je zajedničko svim radovima je više klupa i drugačiji raspored zelenila u samom centru. Neki autori su predložili i da ispred Gradske kuće bude potpuno uklonjeno zelenilo, kako bi plato podsećao na italijanske trgove, dok su drugi predložili više niskog drveća i drugog vrsta zelenila, samo drugačijeg rasporeda.

Više o nagrađenim radovima, kao i fotografije predloga budućeg uređenja centra možete pogledati na sajtu gradnja.rs.


Izvor: gradnja.rs, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 996.9 mb
Vetar: 5 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?