Kako najmlađi Novosađani vide i vole Novi Sad

17:05:00 07.05.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Izložba dečjih radova „Odrastanje u gradu kulture“, nastala kao rezultat edukativnog programa za decu „Moj Grad. Novosadske umetničke priče“, otvorena je danas u Galeriji Matice srpske.

Kako najmlađi Novosađani vide i vole Novi Sad


Samom otvaranju izložbe prethodila su dva koncerta klasične muzike za bebe i decu u Parku skulptura ispred Galerije. Koncerti su priređeni u saradnji sa Beogradskom filharmonijom i Muzičkom omladinom Novog Sada, a ove subote mališani su uživali u muzičkom programu koje su pripremile Slađana Aleksić, violina i Slađana Gajić, klavir.

Kako najmlađi Novosađani vide i vole Novi Sad


- U godini Evropske prestonice kulture započeli smo projekat „Odrastanje u gradu kulture“ sa željom da naše najmlađe Novosađane upoznamo sa istorijom grada, značajnim ličnostima, značajnim građevinama i da ih podstaknemo da, ne samo da upoznaju svoj grad, nego da ga što više zavole. Koliko deca vole naš grad videćete na izložbi dečijih radova, a koja će vam predstaviti hiljadu malih umetnika, hiljadu kreativnih mališana i hiljadu načina kako da doprinesemo boljem i lepšem životu u našem gradu – istakla je na otvaranju upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Kako najmlađi Novosađani vide i vole Novi Sad


Tokom čitave školske godine druženja sa mališanima iz vrtića i osnovnih škola i otkrivanja zanimljive umetničke priče o Novom Sadu, najmlađi Novosađani s ponosom i mogu da koračaju ulicama GradaSkoro hiljadu mališana je crtežom i slikama prikazalo znamenite ličnosti Novog Sada, poput čika Jove Zmaja i Svetozara Miletića, zelene oaze kao što su Dunavski i Kamenički park, ali i prepoznatljive gradske simbole Petrovaradinsku tvrđavu, Gradsku kuću, Maticu srpsku i brojne druge.

U izložbi su učestvovala deca iz vrtića Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo”: Novosađanče, Vilenjak, Guliver, Vendi, Veverica, Veseli vrtić, Bubamara, Čarolija, Lasta Čenej, Maslačak, Kolibri i Veseli vozić, mališani iz privatnih vrtića: Maštolend, Speak Up, Duga, Madagaskar, Dreamland, Bambino, Sunđer Bob i Patrik, Delfin, Zemlja čuda, Kermit i Familija, kao i učenici osnovnih škola: Miloš Crnjanski, Đura Daničić i Žarko Zrenjanin.

Izložba je kruna zajedničke novosadske umetničke avanture u kojima će do 19. juna moći da uživaju svi Novosađani.

Izložba se održava u okviru programskog luka Budućnost Evrope Evropske prestonice kulture, a podržana je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Gradske uprave za kulturu, kao i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

foto: Galerija Matice srpske


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?