Kako protiv grafita

19:09:00 28.09.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Anti-grafiti jedinica je formirana u novembru prošle godine, a do sada je uklonila između 900 i 1.000 grafita. Nažalost, počinioci najčešće ostaju nekažnjeni, pa uklanjanje grafita plaćaju građani Novog Sada.

Kako protiv grafita foto: Radio021

Višnja Knežević iz organizacije koja se bavi oslikavanje murala "New Point of Culture" (NPC) kaže da je ovakav koncept uklanjanja grafita zanimljiv, ali i besmislen.

- Na ovaj način se gubi dosta novca, farba se neće ni osušiti, a na zidu će se pojaviti 'Džaba ste krečili'. Ipak korisno je da ovakve akcije postoje, nego da ih nema uopšte - rekla je ona za portal 021. A portparol "Gradskog zelenila" Ivan Nožinić navodi da se pojava grafita može sprečiti na dva načina, a to su: edukacija i sankcionisanje. Po njegovim rečima, prvi način daje rezultate samo kod dece.

- Drugi način je mnogo efikasniji i tu ne treba izmišljati 'toplu vodu'. Kada bi svi oni koji pozivaju na bilo kakav oblik mržnje, kao i oni koji uništavaju javnu i privatnu imovinu, bili sankcionisani kako Krivični zakonik propisuje, verujem da bi svi vandali počeli da razmišljaju o mogućim posledicama - rekao je za 021 portparol "Zelenila". Poznat je primer Njujorka kao grada koji je očišćen od grafita tako što bi uhvaćeni počinioci morali da obrišu ne samo svoj grafit, nego i okolne.

Sagovornici portala 021 su saglasni da se broj grafita može smanjiti i stvaranjem prostora na kome će umetnici moći da se izraze, kao i oslikavanje murala. Ovakav vid borbe protiv "divljih" grafita može biti veoma značajan za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture.

Izvor: Radio021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Sumaglica
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 994.1 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?