„Karmina burana“ pod vedrim nebom oduševila Novosađane

09:05:00 26.05.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Impozantno delo Karla Orfa „Karmina burana“ koje je sinoć izvedeno pod vedrim nebom, ispred Srpskog narodnog pozorišta, oduševilo je brojne Novosađane.

„Karmina burana“ pod vedrim nebom oduševila Novosađane

Foto: Printscreen RTV


Više od 400 učesnika, dva simfonijska orkestra, dva hora, dečiji hor i priznati solisti poput sopranistkinje Marije Jelić, tenora Aleksandra Tolimira i baritona Vase Stajkića, izveli su ovu jedinstvenu scensku kantatu, pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Kojića koji je istakao da je ovo okupljanje na Pozorišnom trgu višestruko značajno jer je posle pandemije, ovo prvo izvođenje na otvorenom.

- Izveli smo jedno od najpoznatijih dela klasične muzike, jednu kompoziciju koja vrlo direktrno komunicira sa publikom. Ovo je kompozicija koja pogađa u srž. Oba orkestra su je izvodila više puta i sada smo se sjedinili i udružili naša znanja, volju i energiju - istakao je Kojić.

„Karmina burana“ pod vedrim nebom oduševila Novosađane

Foto: SNP - V. Veličković


Solista Vasa Stajkić je naglasio da voli da vidi publiku koja nije redovna u pozorištu i koja zastane i pokaže svoje interesovanje. Kako je rekao, to je dobar način da se priđe toj publici koja ne dolazi tako često u pozorište.

Bilaje ovo jedna od retkih prilika kada je u Novom Sadu na otvorenoj sceni bio toliki broj izvođača u okviru jednog programa.

Monumentalna scenska kantata „Karmina Burana” je uvek primamljiva za publiku, a sa druge strane, ovo delo od izvođača zahteva izuzetnu umetničku spremnost.

„Karmina burana“ pod vedrim nebom oduševila Novosađane

Foto: SNP - Đorđe Radivojević


Brojni Novosađani uživali su u ovom moćnom koncertnom delu koje je Srpsko narodno pozorište pripremilo zajedno sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

„Karmina Burana” Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti. Ona je deo muzičkog triptiha pod nazivom „Trijumf”, koga čine kantata „Karmina Burana”, kantata „Katuli Karmina” i kantata „Trijumf Afrodite”.

Scenska kantata „Karmina Burana” će, nakon Novog Sada, biti izvedena 28. maja i na Trgu republike u Beogradu, u okviru CEBEF festivala.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
10°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 1005.7 mb
Vetar: 4 m/s, NW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?