„Karmina burana“ u sredu ispred SNP-a

16:05:00 22.05.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Novosađani će imati prilike da u sredu, 25. maja uživaju u čuvenom delu Karla Orfa „Karmina burana“. Više od 400 učesnika prirediće jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, na platou Srpskog narodnog pozorišta. To će biti poklon SNP-a Novosađanima, sa misijom da ožive ovu neverovatnu operu.

„Karmina burana“ u sredu ispred SNP-a


„Karmina burana” Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937. godine, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.

Ovo specijalno i koncertno igranje opere Srpsko narodno pozorište izvodi zajedno sa Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički” sa 400 izvođača na sceni: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečijim horom. Dirigent će biti maestro Aleksandar Kojić, a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Vasa Stajkić.

Ovo moćno delo muzike dvadesetog veka pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama, a biće i jedna od retkih prilika u Novom Sadu kada je na otvorenoj sceni toliki broj izvođača u okviru jednog programa.

„Karmina burana” biće izvedena premijerno na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, 25. maja u 20.00 časova, a odmah potom, 28. maja, i na Trgu republike u Beogradu, u okviru CEBEF festivala.

Ulaz na oba koncerta je slobodan.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
14°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 1003.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?