Katedrala uskoro dobija novi satni mehanizam, i to automatski

19:05:00 28.05.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Satovi na novosadskoj „katedrali“ već neko vreme nisu precizni i kazaljke pokazuju različito. Razlog leži u istrošenom mehanizmu. Ali, uskoro će Crkva Imena Marijinog dobiti nov satni mehanizam i časovnici će pokazivati tačno vreme.

Katedrala uskoro dobija novi satni mehanizam, i to automatski


- Satni mehanizam se istrošio, malo-malo pa on stane. Ali pravi se novi mehanizam. Ovaj stari se više ne može popravljati, majstor nam kaže da nema dalje smisla to raditi. Dosad je sat ručno nameštan, ali novi će biti atomski – rekao je za „Politiku” velečasni Akoš Horvat, rimokatolički sveštenik u ovoj crkvi.

Majstor je preneo da kazaljka „pada” kada pređe 12 časova. Počeo je sa izradom novog mehanizma, umesto sadašnjeg koji je iz pedesetih godina prošlog veka, a završetak posla se očekuje, kako je velečasni Horvat naveo, za oko mesec, mesec i po. U međuvremenu, za drugu crkvu, koja se nalazi na Telepu, takođe se radi na instalaciji ovakvog sata koji će pokazivati precizno vreme.

Crkva Imena Marijinog, koja se naziva i katedralom zbog svoje veličine, lepote i značaja za vernike, ove godine će obeležiti 130. rođendan. Crkva ima toranj od 72 metra, široka je 25, a duga 52 metra. Ima četiri oltara. Gradnja je od 1893. trajala dve godine, po planu Georga Molnara koji je dao izgled i Gradskoj kući. Na tom mestu, pre je postojala manja crkva koja je zbog dizanja nove srušena (1742). Kada je grad bombardovan sa tvrđave (1849), gorela je i ostala bez tornja. Posle je delom obnovljena, ali je ipak odlučeno da se umesto nje digne nova.

Nedugo posle izgradnje današnje crkve izgoreo je njen krov, a to se desilo 1904. godine. Vatrogasne čete su se udružile u gašenju, ali visoki objekat je progutao plamen. Krov je popravljen i obložen emajliranim crepom koji je stigao iz Pečuja, fabrike keramike „Žolnaji”.

- Crkva još ne prokišnjava, neke crepove smo u međuvremenu menjali, ali posle 120 godina od kako je posle požara postavljen, potrebno je da se menja ceo krov. Nismo još planirali koliko bi nam novca trebalo za takav veliki posao, ali pomoć od grada bi nam dobro došla - naveo je velečasni Horvat.


Izvor: Politika


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
18°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 1002.9 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?