Kiselo drveće razara Petrovaradinsku tvrđavu

16:10:00 11.10.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Invazivne vrste biljaka, takozvano kiselo drveće, razaraju Petrovaradinsku tvrđavu i spolja i iznutra, piše Euronews Srbija. Stručnjaci upozoravaju da je hitno potrebno pronaći rešenje, ali da to nikako nije košenje jer se tada produkuje još veći broj biljaka. Ove invazivne vrste mogu se tretirati jedino hemijski, a kako kažu stručnjaci, taj tretman u Srbiji još niko nije izveo.

Kiselo drveće razara Petrovaradinsku tvrđavu

foto: prtsc Eurones Srbija

Razmere problema najvidljivije su u podzemnim prolazima, gde se pukotine izazvane rastom korenog sistema invazivnih vrsta neprestano proširuju.

Iz Gradske uprave za Euronews Srbija kažu da se suzbijanje takvih biljaka na Petrovaradinskoj tvrđavi rešava redovnim održavanjem za koje je zaduženo Javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo“. Međutim, struka je drugačijeg mišljenja.

- Košenje izaziva još veću agresiju invazivnih biljaka, jer korenov sistem produkuje tako još veći broj biljaka - kaže profesor biologije i geografije Slobodan Bojčić.

Kiselo drveće razara Petrovaradinsku tvrđavu

foto: prtsc Euronews Srbija

Leon Šurbanović iz udruženja „Ugrip“ kaže da su napadnuti svi bedemi Petrovaradinske tvrđave.

- Ako se nešto ne preduzme, bedemi će bukvalno ispadati deo po deo. Rupe se proširuju, a sve je više i divljih životinja koje ih naseljavaju, kao što su jazavci, kune. U narednih pedeset ili sto godina ova tvrđava možda neće ni postojati - upozorava Šurbanović.

Kiselo drveće razara Petrovaradinsku tvrđavu


Izvor: Euronews Srbija


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
15°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Sub 11° - 23° Mogući pljuskovi
Ned 11° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?