Ko je kriv što je žena transfuzijom dobila HIV

18:12:00 12.12.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Porodica žene iz južnobačkog okruga koja je zaražena virusom HIV-a putem transfuzije, a koja je nakon toga preminula od posledica osnovne bolesti, obratila se danas javnosti pojašnjavajući ceo slučaj i pozivajući tužioca u Novom Sadu da hitno ispita sve okolnosti ovog slučaja i utvrdi da li je bilo propusta.

Ko je kriv što je žena transfuzijom dobila HIV

Do infekcije je došlo tako što je pacijentkinja primila krv dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca, koji prilikom dolaska na davanje krvi nije pokazivao rezultate zbog kojih bi privremeno ili trajno bio isključen iz ovog procesa. U obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija njegova krv je imala nereaktivan rezultat, pa je upotrebljena za transfuziju. Kako su objasnili u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, nije u pitanju propust zaposlenih, nego „period prozora“. U pitanju je period koji traje od šeste nedelje do šestog meseca, a u proseku oko dva meseca, od trenutka infekcije, u kom je nemoguće utvrditi da li je osoba zaražena.

Od raka pankreasa do HIV-a

U saopštenju koje u ime porodice potpisuje advokat Gordana Kovačević, pojašnjava se da je žena, čiji identidet nije otkriven, u martu operisana od kancera pankreasa a da je nakon toga usledila hemioteraija na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Već posle prvih transfuzija bilo je jasno da nešto nije u redu sa njenom krvnom slikom, a zdravstveno stanje nesrećne žene se ubrzo pogoršavalo i to van simptoma osnovne bolesti i nevezano od osnovne bolesti. Ona je često dobijala visoke temperature, imala jezu, drhtavicu, povraćanje, slabost u nogama i slično.

Porodica navodi da ih je 23. oktobra pozvala lekarka iz Novog Sada koja im je rekla da je ženi data „pogrešna krv“ i da će poslati nekoga da ponovo izvade krv za dodatnu analizu što se kasnije i dogodilo. Nesrećna žena je preminula 27. oktobra a uzrok smrti je konstatovao lekar iz lokalnog doma zdravlja i rekao je da se radi o kanceru. Obdukcija nije urađena, niti je porodica to tražila. Nakon sahrane, ćerka pokojne žene odlazi u Zavod za transfuziju krvi gde joj saopštavaju da je njena majka kroz transfuziju krvi zaražena virusom HIV-a i daju joj pismenu potvrdu o tome. Takođe se žale da nemaju savremene testove i aparaturu za testiranje krvi na HIV. Kako porodica ističe u saopštenju, lekarke koje su dale potvrdu su upozorile da nema potrebe da se ova stvar iznosi u novine, a da im ne treba ni advokat jer bi gospođa „svakako umrla“.

Ko je kriv što je žena transfuzijom dobila HIV

Pakao za porodicu tek počinje

- Od trenutka saznanja da je pokojna žena zaražena transfuzijom virusom HIV-a kreće potpuni pakao za celu porodicu pokojne, koji su u potpunom šoku i strahu da su i sami zaraženi telesnim izlučevinama i krvi pokojne - navodi se u saopštenju i dodaje da je u malom mestu u kojem žive krenula njihova stigmatizacija a da ih istovremeno niko od nadležnih nikada nije pozvao ni da ih posavetuje niti da urade testiranje o trošku države. Testiranje su, dodaje se, platili sami i svi su negativni.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Vladimir Petrović juče je za Radio021 izjavio da je taj slučaj epidemiološki završen, ali porodica smatra da njen sluča možda jeste epidemiološki, ali nije činjenično, ljudski, ni pravno, te poziva nadležnog javnog tužioca u Novom Sadu da hitno ispita sve okolnosti ovog slučaja.

IZJZV: Nema bojazni za druge građane

Inače, u Institutu za javno zdravlje Vojvodine navode i da ne postoji bojazan da neko od građana bude inficiran putem transfuzije krvi ovog dobrovoljnog davaoca. Zdravstveni radnici su obavestili davaoca o njegovoj infekciji, nakon što je utvrđeno da je pacijentkinja inficirana putem transfuzije. Kako kažu, dešava se retko, u svetu i kod nas, da dobrovoljni davalac ne prepozna ili ignoriše rizike u svom ponašanju i odluči se da donira krv, neposredno nakon rizične situacije, a u "periodu prozora". Napominju i da u Vojvodini postoji dovoljan broj zdravstvenih ustanova, dovoljan broj testova, gde građani tokom cele godinu mogu besplatno i anonimno uraditi navedene analize.

Poslednji put ovakav slučaj na teritoriji Vojvodine, da se neko zarazi putem transfuzije krvi zaražene HIV virusom, zabeležen je davne 1985. godine, kada su i registrovani prvi slučajevi HIV infekcije u Pokrajini.

Izvor: Radio021, N1


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
13°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 995.1 mb
Vetar: 5 m/s, W
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?