Ko može da ukloni vepra iz grada?

19:11:00 21.11.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Već drugi put divlja svinja šeta Limanom, a ovog puta je i napala jednog muškarca. To je izazvalo pravu pometnju među Novosađanima, a nimalo prijatno nije bilo prijatno onima koji žive u blizini Dunava i Limana. Napad i šetnju vepra u blizini Park sitija zabeležile su i kamere, ali krajnji epilog i sudbina ovih divljih životinja nije poznata. Takođe, niko za ovakve stvari nije imao ingerencije, zbog čega je danas i održan sastanak kojem su prisustvovali policajci, lovci, predstavnici republičkih, pokrajinskih i gradskih organa vlasti...

Ko može da ukloni vepra iz grada?


Šta kaže zakon, a šta je potreba

Kako piše „Politika“ u poteri za divljom svinjom proteklog vikenda učestvovala je policija, komunalna policija, inspekcija... Pokrajinska inspektorka za lovstvo Milena Grahovac kaže da su do kasno u noć, sa svetlima i farovima, tragali za životinjom, te da je i tako bolje nego pucati u naseljenom mestu. Na terenu je bio i direktor JKP „Zoohigijena i veterina“ Aleksandar Bursać koji kaže da divljač nije u njihovoj nadležnosti, ali da je stav u tom preduzeću da joj se pomogne ako je povređena, te da se daju predlozi rešenja. Dodaje da je obavešten i javni tužilac, te da je predložio da se obavi javni odstrel u njegovom prisustvu, što je i praksa u svetu. Tužilac je to odbio, jer su, kako je rečeno „Politici“, oni organ krivičnog gonjenja i gone nekog ko je učinio krivično delo. Lovci su spremni da pomognu u ovakvim situacijama, ali su nemoćni jer ne smeju da reaguju na lovački način.

Dr Jadranka Delić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode potvrđuje da postoji nerešen problem u vezi sa divljači jer je lovcima, po zakonu o divljači i lovstvu, zabranjen lov unutar grada, na grobljima, u parkovima... Ona napominje da divljač sve češće silazi u grad jer su im smanjena staništa, nemaju hrane, a za njih nema granice u kretanju.

Policija, lovci, inspekcija...

Predstavnici republičke, pokrajinske i gradske uprave su danas u Novom Sadu održali zajednički sastanak u cilju koordinisanja aktivnosti i preduzimanja optimalnih mera za rešavanje problema pojave divljih životinja na nelovnoj površini, odnosno pojave lisica i divlje svinje u Novom Sadu. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je dao saglasnost za preduzimanje adekvatnih mera u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu. Lovačka udruženja su spremna i maksimalno će se uključiti u sprovođenje akcije, navedeno je u saopštenju poslatom našoj redakciji nakon sastanka.

- Policija će primati obaveštenja od građana i sva primljena obaveštenja u vezi prisustva divljih životinja u gradu Novom Sadu odmah prosleđivati nadležnim organima, a pre svega šumarsko lovnoj inspekciji. Na osnovu primljenog obaveštenja, policija će odmah na javljenu lokaciju uputiti patrole. Svi radnici Gradske uprave za inspekcijske poslove biće uključeni u praćenje, alarmiranje i obaveštavanje u okviru ove akcije, uz sprovođenje svih neophodnih mera bezbednosti. Šumarsko lovni inspektori već sada, u saradnji sa lovačkim udruženjima, sprovode preventivnu pretragu terena sa kog, na osnovu procene, u grad dolaze divlje životinje – istaknuto je u saopštenju.


Izvor: Politika, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
12°
Vlažnost: 71%
Pritisak: 1002.2 mb
Vetar: 6 m/s, E
Uto 5° - 18° Mogući pljuskovi
Sre 9° - 15° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?