Ko ne vakciniše dete plaća 150.000 dinara

18:02:00 23.02.2016, Komentara: 0

Ko ne bude hteo da vakciniše dete moraće da plati kaznu od 150.000 dinara, a dete neće moći da upiše u školu. Kako su i škola i vakcinacija zakonom obavezne, u ministarstvu nemaju konkretan odgovor na koji način će da reše upis u školu one dece čiji roditelji odbiju vakcinaciju.

Ko ne vakciniše dete plaća 150.000 dinaraIlustracija (public-domain-image.com)

Ovu kaznu propisuje novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Vakcinacija je i prema prethodnom Zakonu bila obavezna za svu decu, pa i kad roditelj odbija da vakciniše dete. U slučaju odbijanja, kazna je do sada bila od 20.000 do 50.000 dinara.

Doktor Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja, kaže da se kalendar vakcinacije ne menja i obavezuje svu decu koja se upisuju u školu da su prethodno uredno vakcinisana.

- Veće kazne za one koji se ne vakcinišu, što uključuje i roditelje koji odbijaju da vakcinišu svoju decu, propisane su zato da bi ta politika napora uvođenja obavezne vakcinacije bila uspešnija - kaže dr Panajotović.

On dodaje da to građani ne smeju da shvate kao nameru da se popuni budžet novcem od kazni i naglašava da deca koja nisu uredno vakcinisana neće moći da se upišu u osnovnu školu.

- Svako dete mora da se vakciniše pre upisa u školu, ako to nije urađeno na vreme, onda će biti naknadno. U školu ne može bez prethodne vakcinacije - kaže dr Panajotović.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 995.5 mb
Vetar: 5 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?