Kod više od 80 novosadskih preduzetnika otkriveni radnici na crno

19:08:00 01.08.2019, Komentara: 1

Novi Sad - Inspekcija Ministarstva rada od početka godine kod 80 novosadskih preduzetnika zatekla je više od 130 neprijavljenih radnika.

Kod više od 80 novosadskih preduzetnika otkriveni radnici na crno


Od 3. januara do 24. jula na crnoj listi preduzetnika koji su zapošljavali radnike bez ugovora, čime nisu imali osnovna radnička prava, našlo se 1.400 preduzeća iz različitih delova Srbije. Ukoliko se izvede računica, svako 17. preduzeće u Srbiji koje je, u dosadašnjem delu godine, zapošljavalo radnike „na crno“, registrovano je u Novom Sadu, piše portal 021.rs.

Inspekcija u Novom Sadu zatekla je više od 130 radnika koji su radili, a da nisu imali ugovor. Radnici „na crno“ u Novom Sadu su uglavnom zaticani u malim preduzetničkim radnjama, frizerskim salonima, ugostiteljskim objektima, prodavnicama brze hrane. Najčešće je registrovan jedan neprijavljen radnik, ali bi ponekad taj broj bio i veći, kao u slučaju Omladinske zadruge „Sloga“, restorana „Fortuna“ i Građevinskom preduzeću RAZ, gde su inspektori zatekli po šest radnika bez radnog ugovora.

Predsednik Pokrajinskog odbora UGS „Nezavisnost“ Milojica Živković kaže za 021.rs da je rad „na crno“ i dalje problem u Srbiji, te da, prema zvaničnim podacima, u neformalnoj ekonomiji radi više od 600.000 ljudi. Kako kaže, ne podrazumeva se samo rad bez ugovora o radu ili prijavljivanje radnike, nego i isplaćivanje zarada ili dela zarade na ruke, bez obračunatih poreza i doprinosa. Potom, neisplaćivanje uvećane zarade za prekovremeni rad, noćni rad, smenski.

Pozitivno je to što veliki procenat poslodavaca potpiše ugovor sa radnicima, nakon posete inspekcije. Neki to ne žele, već biraju da protiv njih bude podneta prekršajna prijava, dok se pojedini nalaze u situaciji da, i kada žele, to ne mogu da učine. Takva je situacija onda kada inspekcija na poslu zatekne radnika, koji je već radno angažovan kod drugog poslodavca, pa ne može da stupi u radni odnos kod poslodavca kog je nadzirao inspektorat.

Pokrenut je i portal recineradunacrno.rs, na kom možete da prijavite ukoliko smatrate da su ugrožena vaša radnička prava.


Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Čobus

, *.dynamic.sbb.rs

Dok male firme ne prijavljuju, velike angažuju fakultetski obrazovane radnike ugovorom na minimalac, a ostatak plate daju im u kešu. Tako na primer, žene odlaze na porođajno odsustvo sa malim prosekom. Naravno da ne prijavljuju poslodavca iz straha da će ostati i bez te crkavice.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
19°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Sub 16° - 33° Sunčano
Ned 17° - 36° Sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?