Koliko je realno smanjenje radne satnice?

09:06:00 08.06.2017, Komentara: 1

Novi Sad – Tridesetočasovno nedeljno radno vreme optimalno je sa stanovišta učinaka, koncentracije, sklonosti inovacijama, a sve preko toga je rad koji ne daje nekakve naročite rezultate, pokazuju istraživanja. Ove tvrdnje nailaze na otpor domaćih poslodavaca. Predstavnici sindikata slažu se da bi skraćenje radnog vremena u Srbiji moglo dovesti i do smanjenja plata, što bi bilo katastrofalno po radnike.

Koliko je realno smanjenje radne satnice?


- Praktično je sada pitanje kakav odnos prema skraćenju radnog vremena poslodavci mogu da imaju i, eventualno, ono što mogu da prihvate, samo da bi to dovelo do umanjenja zarada koje su ionako tragično male. Te dve ideje spojiti nije ni racionalno – izjavio je za novisad.com predsednik UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković.

On dodaje da smanjenje radnih sati ne povlači nužno i povećanje radne snage, jer on smene i radnike organizuje u onoj meru u kojoj ima posla i u kojoj taj posao donosi profit. Stojiljković ističe da je u Srbiji prisutna ideja radoholičarstva, produžavanjem radnog vremena, čime poslodavci pokušavaju da disciplinuju radnike, a čine upravo suprotno. Sva istraživanja, dodaje, pokazuju upravo da efektivnost i kreativnost opadaju sa dužinom radnog vremena.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić izjavio je nedavno za Dnevnik da ideja da se u našoj zemlji skrati radni dan ili nedelja nije dobra jer bi uz manju satnicu sigurno došlo i do smanjenja zarada, koje su i sada veoma male i nedovoljne za pristojan život.

- U Srbiji, gde je minimalna zarada, u proseku, oko 22.500 dinara teško može da se preživi jer s novcem kojim se mesečno raspolaže ne mogu da se zadovolje ni osnovne potrebe, a to veoma teško uspeva i onima koji rade i više sati i na bolje plaćenim radnim mestima - kaže Milić. On ukazuje na to da skraćenje radnog vremena s osam na šest sati dnevno nije dobar korak za smanjenje nezaposlenosti jer bi se time samo povećalo siromaštvo.

Na primeru minimalne plate, to je i potpuno evidentno. Uz sadašnju minimalnu satnicu od 130 dinara najviša minimalna zarada, u mesecu u kojem se radi 184 sata, iznosi 23.900 dinara. Uz smanjenje broja radnih sati – umesto 184 sata radilo bi se 138 – najviša minimalna zarada iznosila bi 17.940 dinara!


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Darko

, *.mbb.telenor.rs

Pa onda gospodo draga nedozvolite stranim poslodavcima da otvaraju firme u srbiji jer pametni predsednik svima govori kako je jeftina radna snaga u srbiji pa nas zato gaze.Zasto te firme ili korporacije neposluju u Nemackoj,Svedskoj....pa zato sto tamo moraju da plate radnu snagu.Zato predlazem neka radni sat bude 220din.na sestocasovno vreme.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
Vlažnost: 93%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 5 m/s, WNW
Sre 6° - 9° Moguća kiša
Čet 5° - 14° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?