Komarci poranili, vreme im pogoduje

18:04:00 24.04.2018, Komentara: 1

Novi Sad - Serijom kombinovanih tretmana protiv komaraca iz vazduha i sa zemlje, nastavljeno je ovogodišnje prskanje komaraca na teritoriji Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Beočina. Menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“ Dario Aćimović kaže da je neočekivano da ovoliko komaraca bude u aprilu, ali da je to zbog blage zime i kišno-toplog perioda koji je usledio.

Komarci poranili, vreme im pogoduje

foto: Ciklonizacija

- Ovakvo aktiviranje komaraca pomalo je neočekivano za ovo doba godine, ali smo prateći stanje na terenu i uzimajući u obzir da je komarcima pogodovala izuzetno blaga zima, a potom i kišni period na početku proleća, pa onda naglo otopljenje, u saradnji sa gradskom upravom, bili spremni da odbijemo ovaj njihov prvi udar – navodi Aćimović.

On u izjavi za 021.rs kaže da su tretmanima iz aviona i helikoptera sinoć obuhvatili zaštitni pojas uz Dunav od Begeča do DTD kanala, kao i Petrovaradin, Petrovaradinski rit, Subić, Šangaj i Sremske Karlovce. Istovremeno sa zemlje su izvedeni tretmani u Futogu, Veterniku, na Adicama, Telepu, u Petrovaradinu, Sremskim Karlovcima, kao i u Limanskom i Dunavskom parku.

Kako kaže, akcija iz vazduha će biti nastavljena danas, a tretmani će obuhvatiti zaštitni pojas na desnoj strani Dunava od Tvrđave, Ribnjak, Sremsku Kamenicu, Ledince i sve do Čerevića. Helikopterski tretman će obuhvatiti Kovilj i zaštitnu zonu uz Koviljski rit. Sa zemlje, ULV generatorima, biće izvedeni tretmani u Sremskoj Kamenici, Beočinu, Ledincima, na Salajci, Telepu, Podbari, na svim Limanima i u Kovilju. Sa vode će se iz čamaca raditi Mačkov sprud i Kamenička ada, dok će amfibije biti zadužene za Petrovaradinski majur.

U drugim delovima grada, objašnjava Aćimović, stanje se prati i tretmani će biti izvođeni narednih dana, prema rezultatima monitoringa. Paralelno sa ovim prskanjem rečnih komaraca, Ciklonizacija od početka sezone suzbija i brojnost takozvanih urbanih komaraca, pa se redovno izvode tretmani protiv larvi na kanalima, barama i drugim stajaćim vodenim površinama.

Tretmane protiv komaraca Ciklonizacija će izvoditi do jeseni, odnosno sve dok monitoring bude pokazivao povećanu brojnost ovih insekata.


Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Srđan

, *.dynamic.sbb.rs

A kako bi bilo da JKP Gradsko zelenilo pokosi travu (čitaj: džunglu) na limanima i keju? Mislim da hemijsko-biološka sredstva ni ne dospeju do komaraca koji su uvučeni u travu od pola i više metra visoku.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
18°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?