Komemoracija u kasarni „Jugovićevo“ - Dan sećanja na poginule u NATO bombardovanju

17:03:00 24.03.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Komemorativnim skupom jedinica iz garnizona Novi Sad i polaganjem venaca na spomen obeležje nevino stradalima, danas je u kasarni „Jugovićevo“ obeležena 20. godišnjica od početka NATO bombardovanja Jugoslavije.

Komemoracija u kasarni „Jugovićevo“ - Dan sećanja na poginule u NATO bombardovanju

foto: Pokrajinska vlada

Vence na spomen obeležje položile su delegacije Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, Južno-bačkog upravnog okruga, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, ORVS-a Grada Novog Sada, SUBNOR-a Novi Sad, udruženja Ratnih veterana i Vojnih penzionera, kao i porodice poginulih pripadnika Vojske Srbije.

- Vreme je da se neke stvari nazovu pravim imenom i da se jasno i nedvosmisleno stane na put raznoraznim tumačenjima ovog tragičnog događaja koji se odigrao pre dve decenije u našoj zemlji. Radi se ratnom zločinu, o NATO agresiji nad Srbijom i Crnom Gorom i o 78 dana divljačkog bombardovanja tokom kojih je stradalo 2.500 civila i preko 750 pripadnika Vojske Jugoslavije i MUP-a. Bombardovani su nam gradovi i rušena infrastruktura bez opravdanja i mimo svih legitimnih vojnih ciljeva i pravila. Grad Novi Sad je bio grad stradalnik, jedna od prvih meta NATO agresije. Mnogo toga je porušeno, ali ono što je nenadoknadivo jeste gubitak ljudskih života. Ta 1999. godina je bila samo kulminacija onoga što je naš narod prolazio od 1990. godine i svesni smo da smo pretrpeli velike bolove i patnje. Zato moramo imati kulturu sećanja i istovremeno hrabro ići u budućnost – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je pozvao javnost da podrži ideju da se podigne spomenik dostojan svim poginulim Novosađanima od 1990. do 1999. godine. Naveo je i da podržava inicijativu koja je stigla iz različitih udruženja, organizacija i od pojedinaca, da jedan od budućih bulevara u našem gradu bude posvećen junacima sa Košara.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da poginuli i ranjeni u NATO bombardovanju nikada neće biti zaboravljeni, a da je na nama da čuvamo sećanje na te žrtve, kao i svih prethodnih dvadeset godina. Komandant Prve brigade kopnene vojske pukovnik Zoran Nasković rekao je da je ovo sećanje na dane kada je našoj državi naneta velika nepravda i na sprovođenje nasilja nad narodom po zakonima sile, ali pre svega sećanje na žrtve, naše građane koji su dali svoje živote za odbranu otadžbine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 996.9 mb
Vetar: 5 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?