Komplet udžbenika za osnovce oko 7.000 dinara, polovni udžbenici tri puta jeftiniji

14:08:00 13.08.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Uoči početka nove školske godine, novosadske knjižare su spremne, i ima dovoljno udžbenika za srednje i osnovne škole. Kako pišu Večernje nvoosti, kupaca ima i za nove, ali i za sve popularnije polovne, pre svega zbog cene. Gužve tek očekuju.

Komplet udžbenika za osnovce oko 7.000 dinara, polovni udžbenici tri puta jeftiniji


U knjižari „Službenog glasnika“ u Jevrejskoj ulici ističu da imaju knjige svih izdavača i za sve razrede. Trenutno na policama, međutim, nedostaju udžbenici za drugi i šesti razred osmoletke, jer će đaci ovih razreda gradivo učiti po novom porogramu. Udžbenici za njih biće u prodaji za desetak dana.

Komplet za četvrti razred osnovne škole košta nešto više od 6.300 dinara, dok je za sedmi 7.370 dinara.

Pojedinačni udžbenici za osnovce, kako kažu u knjižari „Zavoda za izdavanje udžbenika“, koštaju u proseku između 600 i 700 dinara u zavisnosti od izdavača, dok za komplet, recimo za matematiku, koji podrazumeva udžbenik i radnu svesku ili zbirku zadataka, treba izdvojiti nešto više od 1.000 dinara.

Roditeljima se savetuje da prilikom kupovine ponesu spisak naslova i da obavezno navedu ime izdavača.

Među roditeljima i školarcima i osnovnih i srednjih škola, sve je popularnija kupovina polovnih udžbenika, jer su već korišćeni i do tri puta jeftiniji od novih. Zato i ne čudi što u Novom Sadu ima sve više knjižara koje otkupljuju i prodaju polovne knjige. Ima i onih koji su se odlučili i za uličnu prodaju.

Za osnovce knjiga u knjižari polovnih udžbenika košta od 275 do 300 dinara, što je više nego duplo jeftinije od novog udžbenika. Za srednjoškolce, udžbenik košta oko 390 dinara.

Inače, svi prvaci sa teritorije Novog Sada dobiće besplatne komplete udžbenika za predstojeću školsku godinu. Nabavku kompleta udžbenika je finansirao Grad, što je deo mera socijalne i dečje zaštite. Za nabavku knjiga za prvačiće, iz gradske kase je izdvojeno više od 19 miliona dinara.

Izvor: Večernje novosti


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 994.0 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?