Komunalci zabranili Novosađaninu da na ulici pokloni knjige

14:11:00 08.11.2015, Komentara: 1

Novi Sad - Novosađanin Zoran Đokić pokušao je da na Bulevaru oslobođenja podeli tridesetak knjiga svetske i domaće književnosti, koje mu više nisu potrebne, ali ga je u tome sprečila komunalna policija.

- Samo su se pojavili i rekli da moram da se sklonim, a ja sam im objašnjavao da nisam ulični prodavac, već da mi je cilj da poklonim svoje knjige i časopise, ali sam na kraju ipak otišao - kaže Đokić.

Komunalci zabranili Novosađaninu da na ulici pokloni knjigeZoran Đokić, foto: 24sata.rs (Nenad Mihajlović)

On ima kolekciju knjiga, ali je zbog selidbe odlučio da se odrekne jednog dela.

- U pitanju su klasici, a to su dela Žila Verna, Ive Andrića, Krleže i drugih poznatih autora, ništa što bi u nekom smislu bilo zabranjeno ili neprlikadno. Časopisi koje sam hteo da delim bave se uređenjem doma i enterijera - kaže Zoran.

U komunalnoj policiji niko ne zna da objasni kome smeta što neko želi da donira „Belog očnjaka“ ili „Put oko sveta za 80 dana“, ali Zoran srećom nije dobio prekršajnu prijavu i nije morao da plati kaznu.

Iz Gradske uprave za inspekcijske poslove kažu da se slučajevi zauzeća javne površine bez dozvole kažnjavaju.

- Svako ko želi nešto da podeli sa Novosađanima zbog Zakona o trgovini prvo mora da dobije dozvolu nadležnih - rekli su nezvanično iz uprave.

Uprava za komunalne poslove izdaje dozvole, ali im se Novosađani često ne obraćaju misleći da je procedura komplikovana.


Građani ga gledali s nevericom

Kako kaže Zoran većina ljudi kojima je ponudio knjigu gledala ga je sa nevericom.

- Neki su uzimali, neki nisu, ali su uglavnom bili začuđeni. Ako ih je neki naslov zainteresovao onda su uglavnom uzimali knjigu i zahvaljivali se- kaže Đokić.

Izvor: 24sata.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Ivan

, *.ip.telnetww.com

A ja sam se spremio, u duhu dobre volje, prosvetiteljstva, otvaranja horizonta, shta li, mojim Novosadjanima, donesem i darujem bar 3-4 ganc nove knjige biblioteci u Novom Sadu, Izdate u inostranstvu na nashem i na engleskom jeziku. Sad se pitam da li smem uopshte ikome darovati ovo za Vas tamo unikatno delo? Zhivela sloboda!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, E
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?