Konačno otvorene pristupne saobraćajnice novom drumsko-železničkom mostu

17:12:00 09.12.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Pristupne saobraćajnice novog drumsko-železničkog mosta, poznatijeg kao novi Žeželjev most, danas su otvorene sa sremske strane. Most je otvoren pre 15 meseci, a od prelaska prvog voza prošlo je 20 meseci.

Konačno otvorene pristupne saobraćajnice novom drumsko-železničkom mostu

foto: Grad Novi Sad

Završeni su podvožnjak ispod pruge, kružni tok sa saobraćajnicama koje vode ka mostu i ka budućoj obilaznici oko Petrovaradina. Biciklističke i pešačke staze delimično su završene.

Gradonačelnik Miloš Vučević je rekao da se ovoliko čekalo da je bilo potrebno da se iskoordinira rad preduzeća koja su radila na saobraćajnici i izgradnji podvožnjaka ispod pruge. On je najavio i da će nedostajuće biciklističko-pešačke staze biti dovršene kada lokaciju napuste firme koje uklanjaju stubove nekadašnjeg privremenog drumsko-železničkog mosta. Očekuje se da će poslednji stub nekadašnjeg privremenog mosta biti uklonjen u narednih desetak dana.

- Završetkom ovog projekta olakšavamo dalja ulaganja u Novi Sad, posebno u podgrađe Petrovaradinske tvrđave, i polako treba da se navikavamo da će taj deo grada biti pešačka zona. Kada država završi za nas veoma važan projekat u vezi sa brzom prugom Beograd-Novi Sad, mi ćemo imati okončane sve radove na ovom infrastrukturnom poduhvatu. Novosađani su zavoleli novi Žeželjev most. Kod starog mosta nismo imali ovako dobro projektovane i izvedene saobraćajnice i dobili smo daleko bolji ulazno-izlazni pravac sa sremske strane. Biciklistička staza će biti spojena sa kejom, i ceo ovaj potez će biti potpuno uređen, kada se pomere izvođači radova ''Azvi'', a pripremamo uređenje čitavog keja sa sremske strane. Sada već uveliko pričamo o novim mostovima, nadamo se da ćemo dobiti jedan u okviru izgradnje auto-puta Ruma - Novi Sad, a i mi kao Grad spremamo projekte za nove mostove za nove generacije – naglasio je Vučević

Betonske prepreke ostaće još neko vreme na kružnom toku i pristupnim saobraćajnicama jer sprečavaju vozače da skrenu ka drugim pravcima, pošto će se tek u narednom periodu graditi putevi koji će biti deo obilaznice oko Petrovaradina, a koja će sa budućim mostom ka Ratnom ostrvu biti deo puta ka Zrenjaninu, odnosno u suprotnom pravcu Fruškogorski koridor.

Otvaranju pristupnih saobraćajnica osim gradonačelnika Novog Sada prisustvovala je i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović i šef delegacije Evropske unije Sem Fabrici jer je EU i platila ove radove sa oko pet miliona evra. Mihajlović je ponovila da se očekuje da rekonstrukcija pruge koja traje godinu dana, bude završeni na jesen 2021. godine i da tada iz Beograda ili Novog Sada sednu u brzi voz i stignu do Novog Sada ili Beograda za 27 do 30 minuta. Ona je dodala i da se planira da rekonstrukcija pruge Novi Sad-Subotica počne u martu 2020. godine i da će ti radovi trajati dve i po godine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
18°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 1002.9 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?