Konačno počinje isplata subvencija za boravak dece u privatnim vrtićima

19:02:00 27.02.2018, Komentara: 0

Novi Sad – Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu počeće isplatu subvencija roditeljima čija deca borave u privatnim predškolskim ustanovama. Kako je navodi u saopštenju, za vrtiće koji su dostavili urednu dokumentaciju, zahtev za prenos sredstava na ime finansijske podrške za januar 2018. godine, biće podnet u sredu, 28. februara 2018. godine. Za ostale vrtiće, novac će biti sukcesivno isplaćivan, nakon dobijanja ispravne dokumentacije.

Konačno počinje isplata subvencija za boravak dece u privatnim vrtićima


Inače, roditeljski portal Bebac.com danas je uputio pismo gradonačelniku Milošu Vučeviću da hitno reši problem roditelja čija deca pohađaju privatne vrtiće i koji zbog loše odluke grada, sada nisu u mogućnosti da plate boravak deteta u vrtiću.

- Roditelji su decu upisali u vrtiće pod uslovom da im grad prvo uplati subvencije, a da potom roditelji izvrše uplate vrtićima, uz obećanje od strane grada da subvencije neće kasniti! Sada se po ko zna koji put, usred školske godine, menjaju „pravila igre“ i od roditelja se traži da najpre pun iznos uplate vrtićima, a da potom čekaju uplate koje kasne. Samo za januar i februar mesec roditelji treba da uplate 16.000 ili 20 000 dinara po detetu uz dodatne troškove vrtića, a roditelji koji taj novac nemaju, dolaze u situaciju da moraju dete da ispišu iz vrtića. Podsećamo vas da su decu u privatne vrtiće upisali i roditelji koji su na to primorani jer ste njihovu decu u državnim vrtićima ostavili ispod crte! – navedeno je u pismu portala Bebac.com.

U saopštenju koje je medijima dostavljeno iz Gradske kuće, navodi se da je potez Gradske uprave za socijalnu zaštitu načinjen na zahtev Vučevića da se pod hitno ubrza isplata subvencija roditeljima čija deca borave u privatnim predškolskim ustanovama, kao i da se informiše javnost o tome da li je i zašto došlo do kašnjenja.

Iz Uprave navode da je do 26. februara 2018. godine, 13 vrtića dostavilo popunjene SPD obrasce (spisak prisutnosti dece), ali da je prilikom pregleda dokumentacije ustanovljeno da nisu svi dostavili tražene dokaze, što je uslovilo prolongiranje isplata subvencija. Kako bi i sami roditelji imali potpunu informaciju o načinu isplate subvencija, iz Uprave obaveštavaju da je Odlukom o pravima na finansijsku podršku porodici, koja se primenjuje od 1. januara 2018. godine, propisano da se finansijska podrška isplaćuje u tekućem mesecu za prethodni mesec, uz dokaz o uplati roditelja na tekući račun privatne predškolske ustanove, spisak prisutne dece i fakturisan iznos roditelju za mesec za koji se obavlja isplata.

Sve privatne predškolske ustanove su o tome više puta obaveštene, i poslata su im i rešenja i SPD obrazac – spisak prisutnosti dece za januar 2018. godine, tako da su imali dovoljno vremena da dostave svu potrebnu dokumentaciju za isplatu subvencija. Iz Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu navode da će ubuduće putem sredstava javnog informisanja redovno obaveštavati roditelje za koje vrtiće je izvršena uplata sredstava.

Tako je do utorka, 27. februara 2018. godine u 12.00 sati, popunjene SPD obrasce sa urednom dokumentacijom dostavilo ukupno 20 privatnih predškolskih ustanova. Isplata subvencija za februar, i svaki naredni mesec, trebalo bi da idu redovno, u tekućem mesecu za prethodni, za vrtiće koji do 20. u mesecu za prethodni mesec dostave ispravnu dokumentaciju, saopštavaju iz Gradska uprave za socijalnu i dečiju zaštitu, koja je donela ukupno 2.492 rešenja o priznavanju prava na finansijsku podršku za period januar – avgust 2018. godine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?