Kondom koristi samo 29% studenata prve godine medicine

19:01:00 25.01.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Studentkinje i studenti prve godine Medicinskog fakulteta, njih 355, nemaju dovoljno znanja iz oblasti seksualno prenosivih bolesti i reproduktivnog zdravlja, ali imaju želju da o tome uče, pokazali su rezultati istraživanja u okviru projekta "Moj ginekološki podsetnik".

Kondom koristi samo 29% studenata prve godine medicine

Zato je Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine nastavila sa zdravstvenom edukacijom mladih iz oblasti reproduktivnog zdravlja. U decembru je održano pet edukativnih radionica za buduće zdravstvene radnike i vršnjačke edukatore (163 studenta) sa eminentnim predavačima.

U KCV-u kažu da su na osnovu rezultatata istraživanja, prof. dr Ljiljana Mladenović Segedi i prof. dr Aleksandra Kapamadžija sačinile su edukativnu brošuru sa savremenim informacijama iz oblasti zaštite reproduktivnog zdravlja i seksualnosti.

Na osonovu rezultata ankete saznalo se da iako 92 % studentkinja zna da kod ginekologa treba ići preventivno i to jednom godišnje, samo 6,2 % ispitanica je bilo u Ginekološkom savetovalištu. Informacije o repoduktivnom zdravlju studenti najčešće dobijaju putem medija (40%) kao i od prijatelja i porodice (20%).

Takođe, 55,6% studentkinja smatra da nisu dovoljno informisane o HPV infekciji i raku grlića materice, dok 92,6% ispitanih studenata izražava želju za dodatnim informisanjem putem predavanja i radionica.

Seksualno aktivni studenti koriste različite metode zaštite od neželjene trudnoće i to: kondom u 29 %, prekinut odnos u 9,5 % slučajeva, 8,5% ispitanika kombinuje metode, 6,5% koristi kontraceptivne pilule. Međutim 4,2% studenata ne koristi nikakvu zaštitu.

Samo 45% studenata prve godine Medicinskog fakulteta zna da Papa test služi za rano otkrivanje raka grlića materice, 37,2% misli da služi za otkrivanje HPV infekcije odnosno 9,9% za otkrivanje seksualno prenosivih infekcija. Oko 90% studenata je čulo za HPV infekciju ali nije dovoljno upoznato sa uzročnicima infekcija, načinima prenošenja, dijagostici i mogućnostima lečenja. HPV vakcinu se izjasnilo da bi primilo 53,2% studenata, većinom ukoliko lekar insistira.

Ilustracija: robertelyov / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
11°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 997.1 mb
Vetar: 7 m/s, ESE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?