Kovid bolnica pri kraju, prvi pacijenti početkom septembra

16:08:00 14.08.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Nova kovid bolnica u Novom Sadu, u koju se ulaže oko 28 miliona evra, biti završena uskoro, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U toku su završni građevinski radovi na novoj kovid bolnici, koji će, kako je planirano, biti okončani do kraja meseca. Otvaranje kovid bolnice na Mišeluku, odnosno prijem pacijenata, planirano je za početak septembra.

Kovid bolnica pri kraju, prvi pacijenti početkom septembra


Bolnica se prostire na 19.500 kvadrata, imaće 220 kreveta na intenzivnoj i 404 kreveta na poluintenzivnoj nezi, a kako je planirano, osim bolničke zgrade koja će imati tri lamele, imaće i kuhinju, magacin, magacin apoteke, kapelu, kotlarnicu i prostor za medicinske gasove uz prateće parkinge i druge saobraćajne površine. U samoj bolnici će biti i dve operacione sale, angio sala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta.

Direktorka KCV dr Edita Stokić istakla je da će kovid bolnica u Novom Sadu imati banku krvi, koju dve prethodno izgrađene, u Batajnici i Kruševcu, nemaju, što je, prema njenim rečima izuzetno važno.

Vučić je danas obišao radove na izgradnji nove kovid bolnice u Novom Sadu i istakao da će ona biti ponos građana Vojvodine i dodao da veruje da će ta bolnica olakšati i Beogradu jer je, kako je naveo, bio veliki pritisak na kovid bolnicu u Batajnici.

Kovid bolnica pri kraju, prvi pacijenti početkom septembra


- To je naš način da se suprostavimo (širenju zaraze), da napravimo najbolje zdravstvene kapacitete i da molimo ljude da se vakcinišu. Sada kada analiziramo, primetićete da mi ništa nismo gradili u proteklih 50 godina, sve do pre nekoliko godina - rekao je on.

Dodao je da ga brine porast broja novozaraženih koronavirusom, kojih je danas, kako je naveo, značajno više u odnosu na prethodnu subotu. On je naveo da su nadležni znali da će doći do povećanja broja zaraženih jer su građani Srbije putovali u zemlje u kojima je rasprostranjen delta soj korona virusa.

Vučić je naveo da će do kraja godine biti povećana plata zdravstvenim radnicima i nemedicinskom osoblju ukoliko Srbija održi trenutnu ekonomsku stopu rasta.

Vučić je rekao da će država od 2022. godine svakom hospitalizovanom pacijentu izdavati račun koliko je koštalo njegovo zbrinjavanje, ali da će država sve plaćati.

- Verujem da će ljudi onda pokazati nešto više zahvalnosti i voditi računa, ne prema državi, već prema drugim građanima koji su platili da ostanu u bolnici i da znaju da treba da se zaštite - naglasio je on.

Vučić je naveo da građanin koji prima prosečnu platu putem zdravstvenog osiguranja plati samo oko dva dana hospitalizacije godišnje.

Komentarišući stav imunologa Milanka Šeklera da Srbija, umesto što najavljuje restriktivne mere, treba da nevakcinisanima ograniči ulaz u ugostiteljske objekte i odlaske na javna okupljanja, Vučić je rekao da će slušati struku, ali i paziti na poštovanje Ustava Srbije.

foto: Aleksandar Vučić / Facbook


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 1004.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?