Kovid propusnice od 20 časova, đaci idu na raspust

18:11:00 04.11.2021, Komentara: 0

Krizni štab odlučio je da produži važenje kovid propusnica, tako da će svi gosti ugostiteljskih objekata morati da ih imaju nakon 20 časova. Kako je navela Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad i socijalna pitanja, kovid propusnice, koje su do sada u ugostiteljskim objektima bile potrebne od 22 časa, od ponedeljka, 8. novembra, biće obavezne od 20 časova, a ta mera je uvedena i u kockarnicama i kladionicama.

Kovid propusnice od 20 časova, đaci idu na raspust


Ona kaže da je uvođenje kovid propusnica na onim mestima gde se okupljaju mlađe osobe imala značajnog efekta na povećanje broja vakcinisanih.

- Videli smo da su kovid propusnice imale značajnog efekta na učestalost vakcinacije i u skladu sa tim rešili smo da ih produžimo da one važe od 20 časova. Od 20 sati pa na dalje važiće kovid propusnica, tačnije da bi neko bio u ugostiteljskom objektu moraće da ima propusnice - naglasila je Kisić Tepavčević.

Takođe, odlučeno je da ugostiteljski objekti mogu da rade 24 sata.

Krizni štab je usvojio predlog Tima za škole kojim se predviđa da osnovci i srednjoškolci ne idu u škole od ponedeljka, 8. novembra, do petka, 12. novembra. Sa vikendima to je ukupno devet dana.

Darija Kisić Tepavčević je ocenila da je epidemiološka situacija prilično nepovoljna. Kako je navela, više od tri miliona građana Srbije je dobilo makar jednu dozu vakcine što nije dovoljno, tim pre što je virus mutirao i lakše se prenosi. Ona je ponovila apel za vakcinaciju ističući da je tek svaka četvrta osoba od 18 do 30 osoba vakcinisana.

Validna kovid propusnica podrazumeva potvrdu o primljenoj vakcini. Za one koji nisu vakcinisani važeći kovid sertifikat je i negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Kovid propusnica može biti i potvrda o preležanoj koroni koja nije starija više od sedam meseci, kao i potvrda o pozitivnom testu na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji.

Digitalni zeleni sertifikat može se dobiti preko eUprave u elektronskom obliku, kao i na šalterima Pošte.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?