Kralj Petar I i srpski vojnik dobijaju spomenike, a Stepanovićevo, Kovilj i Veternik uređene trgove

14:03:00 01.03.2018, Komentara: 0

Novi Sad – Povodom stogodišnjice oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i ulaska srpske vojske u Novi Sad, ove godine planirano je više događaja i aktivnosti – od tribina, info-tabli i objavljivanja knjiga, do podizanja spomenika.

Kralj Petar I i srpski vojnik dobijaju spomenike, a Stepanovićevo, Kovilj i Veternik uređene trgove

foto: Novi Sad 1920, Wikipedia



Juče je konstituisan Odbor koji će se baviti obeležavanjem ovog datuma. Za članove su izabrani odbornici u Skupštini grada, direktori institucija i ustanova kulture, članovi Gradskog veća, istoričari, kao i predstavnici elektronskih i štampanih medija, Matice Srpske, Eparhije bačke, Prve brigade Kopnene vojske Srbije i drugi.

Kako je saopšteno iz Gradske kuće, povodom obeležavanja i 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu, kada je održana Velika narodna skupština na kojoj je formalizovana vekovna težnja za prisajedinjenje krajeva današnje AP Vojvodine Srbiji, planirane su brojne aktivnosti. U susret stogodišnjici, tokom godine će biti pokrenut niz projekata sa ciljem popularizacije i podsticanja javne debate o značaju celovitog tumačenja istorijskih procesa.

Posebna pažnja će biti posvećena velikanima koji su pre jednog veka živeli i radili u Novom Sadu, a koji su dali svoj doprinos u formiranju preduslova za konačno prisajedinjenje. Planirana su predavanja, tribine i eseji u vezi sa tematikom prisajedinjenja, kao i različiti multimedijalni sadržaji, izložbe, izrada i postavljanje info-tabli, objavljivanje knjiga sa tematikom oslobođenja Novog Sada, podizanje spomenika Kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Novom Sadu, spomenika Srpskom vojniku u Veterniku, kao i uređenje centralnog trga u Stepanovićevu, Kovilju i Veterniku.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 994.1 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?