Kreće obnova kuće Mileve Marić Ajnštajn

09:01:00 20.01.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Planirano je obnavljanje kuće Mileve Marić Ajnštajn u Kisačkoj ulici. Prvo će u februaru biti postavljena spomen-tabla, a potom sledi i renoviranje fasade.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture mr Siniša Jokić kaže da je tabla postojala, ali su je vandali skinuli, i da će nova biti postavljena 1. februara nakon čega sledi obnova fasade.

Kreće obnova kuće Mileve Marić Ajnštajn

- Potrebno je da projekat obnove fasade prođe skupštinsku proceduru i javne nabavke, što bi trebalo da se dogodi ove ili sledeće godine. Potom ćemo na obnovljenu fasadu postaviti posebnu spomen-ploču od bronze ili mermera. Pokraj kuće će biti postavljena i posebna tabla na nemačkom, engleskom i srpskom jeziku, kako bi turisti mogli podrobnije da se upoznaju s istorijskim činjenicama u vezi sa kućom koja je spomenik kulture - kaže Jokić.

Nakon revitalizacije fasade, u Zavodu imaju ideju da u samoj kući postave spomen-sobu, ali je, kaže Jokić, potrebno rešiti imovinsko-pravne odnose.

Inicijativa da se osnuje muzej Mileve i Alberta u toj kući prvi put je pokrenuta 2007. godine. Tada se njihov unuk Bernard Cezar Ajnštajn obratio gradu Novom Sadu, izrazivši spremnost da se kuća pokloni Novosađanima ukoliko jedna prostorija postane muzej posvećen naučnicima. Međutim, Bernard Ajnštajn je u međuvremenu preminuo i do realizacije ovog projekta nikada nije došlo.

Grad je nakon toga obavestio ostale zakonske naslednike, ali dalje od toga se nije odmaklo. Iako je kuća pod zaštitom kao spomenik kulture, o njoj su se do sada brinuli njeni stanari. Kuća ima oko 300 kvadrata i u njoj živi nekoliko porodica.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1002.1 mb
Vetar: 1 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?