Kritična masa danas vozi za uvođenje biciklističkih staza u centru grada

08:07:00 28.07.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Nova masovna vožnja biciklista ulicama Novog Sada biće održana danas, a kako najavljuje Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI), organizator Kritične mase, cilj ove vožnje je uvođenje biciklističkih staza u centru grada.

Kritična masa danas vozi za uvođenje biciklističkih staza u centru grada


Novosadska biciklistička inicijativa je početkom ovog meseca uputila predlog nadleženim gradskim upravama za uvođenje biciklističkih staza u centru grada i to u Ulicama Jovana Subotića, Temerinska i Šafarikova.

- SMART studija iz 2017. koju je izradio Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu predviđa preusmeravanje biciklističkog saobraćaja van centra grada zbog kako se u studiji navodi, nebezbednog okruženja za bicikliste u Ulicama Jovana Subotića i Šafarikova. Međutim, da bi se stvorilo podsticajno orkuženje za korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva čime se građani motivišu na ovaj vid prevoza, mreža biciklističke infrastrukture mora biti pre svega koherentna i kvalitetna - navode u NSBI.

Aktivisti ističu da centar grada treba biti oslobođen od motornog saobraćaja kao jednog od glavnih uzroka zagađenja vazduha i zagađenja bukom.

- Da bi se biciklistima omogućilo bezbedno kretanje centrom u prometnim ulicama, potrebno je ograničiti motorni saobraćaj, a izgradnjom biciklističkih staza prednost dati biciklistima. Više biciklista na ulicama svakako znači manje saobraćajne gužve, manje zagađenja, više slobodnih javnih površina za zelene površine, igrališta i rekreativne zone, manje betona i humaniji grad – pojašnjavaju u NSBI.

Kritična masa će se i danas okupiti u Limanskom parku na Subinom platou i pod sloganom „Centar za sve“ u 17 časova krenuti u još jednu vožnju s ciljem podizanja svesti o potrebi izgradnje biciklističkih staza u centru grada.

Ruta je dugačka oko osam kilometara i voziće se Šekspirovom, bulevarima: cara Lazara, Patrijarha Pavla, kneza Miloša, Jovana Dučića, Slobodana Jovanovića, vojvode Stepe do Bulevara Evrope. Odatle će biciklisti izaći na Ulicu Radomira Raše Radujkova, odnosno na novi park između Novog naselja i Detelinare, gde se vožnja završava.



Foto: nsbi.org.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
25°
Vlažnost: 47%
Pritisak: 1009.5 mb
Vetar: 5 m/s, ESE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?