Kritična masa sutra u Petrovaradinu

19:03:00 28.03.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Novosadska Kritična masa ovog meseca skreće pažnju na višedecenijski problem nedostatka biciklističke infrastrukture u Petrovaradinu. Kritična masa će se sutra, 29. marta, provozati Petrovaradinom, a okupljanje je kod Subinog platoa.

Kritična masa sutra u Petrovaradinu


Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI) navodi da je poslednjih nekoliko godina primetna intenzivna urbanizacija Petrovaradina, koju na žalost ne prati adekvatno uređenje komunalne i saobraćajne infrastrukture. Najveći problem predstavlja nepostojanje biciklističke infrastrukture u ovom naselju, dok dodatni akcenat na narušenu bezbednost biciklista daje i visok intenzitet motornog putničkog i tranzitnog saobraćaja koji prolazi kroz Petrovaradin.

- Velik broj kamiona i dostavnih vozila kao i njihove velike brzine kretanja svakako ne predstavljaju bezbedno okruženje za bicikliste, a nepostojanje biciklističke infrastrukture dodatno otežava kretanje biciklistima kroz ovo naselje - navode u NSBI.

Novosadska biciklistička inicijativa je godinama apelovala na ovaj problem a građani su poslednjih nekoliko godina objavljivali predloge za izgradnju infrastrukture u Petrovaradinu.

- Sve veći broj sugrađana koristio bi bicikl za dolazak do Novog Sada ili generalno za kretanje po Petrovaradinu, međutim problem koji spominjemo ih u tome sprečava. Ovim putem upućujemo apel nadležnim gradskim institucijama za preduzimanje svih potrebnih i hitnih mera za obezbeđivanje biciklističke infrastrukture u Petrovaradinu, kako bi se sugrađanima omogućilo korišćenje bicikla i kako bi se njihova bezbednost tokom bicikliranja povećala - navode u NSBI.

Iz tog razloga martovska Kritična masa biće posvećena upravo problemima u Petrovaradinu.

Okupljanje je u Limanskom parku na Subinom platou u 16:30 časova, a polazak u 17 časova.

Masa će se kretati ulicama Narodnog fronta, Fruškogorska, Dr Ilije Đuričića, Dr Sime Miloševića, Bulevar cara Lazara, Kej žrtava racije, Trg neznanog junaka, Varadinski most, te Beogradskom ulicom podno Petrovaradinske tvrđave, potom Preradovićevom i Reljkovićevom, preko Železničkog mosta spustiće se na Beogradski kej i kroz Marka Miljanova i Đorđa Rajkovića vožnja će biti završena ispred Kulturne stanice Svilara na Podbari.

Događaj je otvorenog karaktera i namenjen sugrađanima svih uzrasta koji imaju bicikl, rolere, skejt, trotinet...

Skup u pokretu biće pod pratnjom policije, radi povećane bezbednosti učesnika ove akcije i u ulicama kojima se biciklisti kreću saobraćaj će biti usporen.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
21°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 1007.8 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?