Kritična masa u petak u znaku Dana bez autormobila

20:09:00 18.09.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Nova masovna vožnja biciklista - Kritična masa biće održana u petak u sklopu Evropske nedelje mobilnosti, na Dan bez automobila.

Kritična masa u petak u znaku Dana bez autormobila


Svetski Dan bez automobila se, u okviru Evropske nedelje mobilnosti koja traje od 16. do 22. septembra, obeležava godinama u nazad svakog 22. septembra. Gradovi širom sveta, a posebno Evrope sprovode različite mere i aktivnosti kako bi obeležili ovaj dan i pokazali svoje uspehe u prilagođavanju infrastrukture pešacima i biciklistima ali i smanjenje zagađenja u svojim sredinama. Neki od gradova na ovaj dan zatvaraju pojedine ulice za motorni saobraćaj pokazujući značaj proširenja pešačkih zona u gradovima, drugi podstiču građane da taj dan više voze bicikl, pešače i koriste javni prevoz.

- Ove godine u fokusu je ušteda energije, a bicikl definitivno dokazuje da je kao prevozno sredstvo je idealan način da uštedimo energiju, bilo da je električna ili dobijena iz fosilnih goriva - navode organizatori.

Okupljanje je u 17 časova u Limanskom parku na Subinom platou, a voziće se kroz Šekspirovu, Bulevar cara Lazara, Kej žrtava racije, Bulevar Mihajla Pupina, Jevrejsku, Bulevar oslobođenja, Bulevar Jaše Tomića, Rumenačku i Hajduk Veljkovu. Završetak vožnje biće na platou kod glavnog ulaza Novosadskog sajma iće orgnaizovana tribina „Biciklisti pitaju grad“, na kojoj će građani imati priliku da postave pitanja direktno predstavnicima grada, a koja se tiču biciklističkog saobraćaja i infrastrukture, bezbednosti biciklista, zakona i svih izazova koji se tiču nas i naših dvotočkaša.

- Pod sloganom „uštedi energiju“ pozivamo vas se pridružite u ovoj vožnji bilo da ste na biciklu, skejtu, rolerima ili trotinetu kako bi zajedno pokazali da je Novi Sad lepši i zabavniji bez automobila i zagađenja, i kako bi poslali poruku da je bicikl odličan način da uštedimo energiju - poručuju organizatori.


Foto: Novosadska biciklistička inicijativa


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
15°
Vlažnost: 88%
Pritisak: 998.8 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 11° - 23° Mogući pljuskovi
Ned 11° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?