Krvave osvete, filmska otmica i brojna ubistva obeležili 2017.

17:01:00 03.01.2018, Komentara: 0

Novi Sad - U 2017. godini u Novom Sadu osam osoba je ubijeno i dogodilo se devet pokušaja ubistava, piše Blic. Koliko je naš mirni vojvođanski grad ogrezao u kriminal, pokazala nam je i smena načelnika policije.

Krvave osvete, filmska otmica i brojna ubistva obeležili 2017.

Prošla 2017. je počela sačekušom za Nika Uskokovića Skoleta, u januaru. Dok je čekao dete posle škole na njegovog „rendž rovera“ otvorena je vatra iz automatskog oružja. Uskoković je napad preživeo iako je ranjen pokušao da se udalji automobilom od napadača i zakucao u zid obližnje škole.

Šef novosadske kriminalističke policije Saša Barjaktarović bio je prvi koji je u Urgentnom centru posetio Uskokovića, i to u društvu osuđivanog narko-dilera Gorana Kovačevića Goranca. Ubrzo je Barjaktarović smenjen sa mesta načelnika.

Krvave osvete, filmska otmica i brojna ubistva obeležili 2017.

foto: Uviđaj nakon pokušaja ubistva Nika Uskokovića

U martu je iz Metadonskog centra odneto 59 flaša ove supstance koju tokom lečenja, u zamenu za heroin, koriste zavisnici. Međutim, roba nije stigla do herojinskih zavisnika, pošto je lopova policija nedugo zatim uhapsila i pronašla skoro sav ukradeni metadon.

U aprilu nova drama, pokušaj hapšenja građevinskog investitora Branka Banjca za kojim je bila raspisana poternica pošao naopako. On nije želeo da se preda inspektoru iz Odeljenja za potrage, pa je u stanu u kom je boravio, napao inspektora. Inspektor je u borbi izvukao pištolj koji je opalio, a metak pogodio Banjca u glavu. On je preminuo u bolnici nekoliko dana kasnije.

Filmska otmica Gorana Cvijetića (41) odigrala se 22. maja u Novom Sadu. Građani su policiji dojavili da je jedan muškarac u naselju Detelinara prebijen i strpan u gepek crnog „audija“, a da su se otmičari dali u beg. Policija je ubrzo zatvorila izlaze iz grada i započela poteru za otmičarima. Saobraćajna patrola primetila je crni „audi“ i nakon kraće drame na ulicama otmičari su se zaustavili na Mišeluku, gde je ubrzo stigla i interventa policija, koja ih je pohapsila i u gepeku pronašla prebijenog Cvijetića. Tada su uhapšeni Nenad Stević (39) i Božidar Bosnić (51) koji su bili u autu, ali i narko-diler Goran Kovačević Goranac, kao i dvojica policajaca Dalibor Bogdanović zvani Boća i Vladica Arsić. Stević je bio dečko Teodore Kaćanski, devojke ubijene u sačekuši pretprošle godine, ispred zgrade u kojoj su živeli. Stević i njegova ekipa vodili su svoju istragu i sami tražili Teodorinog ubicu.

Krvave osvete, filmska otmica i brojna ubistva obeležili 2017.

Ova drama donela je još neke rezultate. Novom metodom koja omogućava da se DNK sa mesta zločina znatno kasnije upoređuje sa DNK nekog osumnjičenog omogućilo je da se rasvetle dva pokušaja ubistva, koja su dugo bila obavijena velom misterije. DNK Cvijetića poklopio se sa onim nađenim na mestu gde je 2013. godine bačena bomba na automobil koji je tada vozio direktor „Urbanizma“ Tomislav Bokan, ali i sa DNK nađenim na mestu pucnjave 2012. godine kada je brutalno ranjen Nebojša Tubić Žabac.

U maju je u svom stanu ubijen šezdesettrogodišnji Vladimir Šumanovac. Njegovo telo je nađeno u stanu u ulici Vase Stajića u fazi raspadanja, a sumnjalo se da je ubijen tupim predemtom tokom pokušaja krađe. Ubica nije pronađen.

U junu se dogodila pucnjava u samom centru grada, na kraju pešačke zone. Tada je u sukobu dve grupe mladića ranjen bivši fudbaler Siniša Gomirac zvani Singer na kog je napadač pucao dok je ulazio u taksi. Pucnjavi je prethodila tuča započeta u jednom lokalu i jurnjava kroz nekoliko gradskih ulica do taksi stajališta gde je napadač izvukao pištolj. Prema nezvaničnim saznanjima akteri dramatičnog događaja nisu bili spremni da sarađuju sa policijom i otkriju ko je pucao.

U septembru je policija u velikoj i dugo spremanoj akciji uhapsila svog kolegu koji je radio u stanici u Petrovaradinu. On je kod sebe imao čak 20 kilograma marihuane. Početkom oktobra u noćnom klubu „The End“ ubijen je Milan Pribaković Priki (29). Na njega je napadač pucao iz pištolja iz neposredne blizine, a motivi ubistva nisu do kraja razjašnjeni. Pucnjava se dogodila oko šest sati izjutra, dok je u klubu trajao afterparti, rikošetirani metak ranio je još jednog momka, a ubica je pobegao. Međutim, policija je ubrzo identifikovala ubicu, a sumnja se na Stefana Stefanovića (25), koji je od ranije poznat policiji zbog posedovanja droge, iznude, a u trenutku ubistva, već je bio na poternici posedovanja oružja. Za njim se još uvek intezivno traga.

Građevinski investitor Spasoje Milićević brutalno je prebijen na parkingu ispred svoje firme u novembru. Ubrzo je preminuo. Zbog ubistva uhapšen je Nebojša Tubić Žabac, više puta osuđivan za dela iz oblasti privrednog kriminala. Navodni motiv za ubistvo bio je sukob između Žabca i Milićevića oko zemljišta.

Krvave osvete, filmska otmica i brojna ubistva obeležili 2017.

foto: Uviđaj nakon ubistva Marka Markuša, Blic TV - print screen

Krajem novembra ubijen je Marko Markuš. U njega je ispred sportske sale kod Sajma ispaljeno sedam hitaca. Markuš je bio šurak Darka Miličića i dobro poznat organima gonjenja sa povećim dosijeom, a odležao je i kaznu zbog nanošenja teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom 2011. godine konobaru Aleksandru Dragojloviću, koji je preminuo nakon što ga je Markuš udario u jednom lokalu. Motivi ubistva još nisu do kraja razjašnjeni, a sumnja se da su plaćene ubice došle iz Bosne i Hercegovine, obavile posao i pobegle.

Na samom kraju godine maloletni A.K. (15) osumnjičen je za paljenje četiri automobila, dok su 2016. protiv njega podnete tri krivične prijave zbog paljenja automobila. Ovaj dečak je pod nadzorom Doma za decu bez roditeljskog staranja u Pančevu, ali iz kog često beži. A. K. je u decembru uhvaćen zbog rušenja spomenika na jevrejskom groblju u Pančevu. Nakon vandalizma na groblju policija ga je pronašla u Novom Sadu i vratila u dom u Pančevu, ali je nakom toga ponovo pobegao i u Novom Sadu započeo seriju paljenja automobila. Ovaj maloletnik bio je u društvu S. N. (12) kada je on zapalio beskućnika Dragutina Todorčevića.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?