Kvalitet vazduha može da doprinese pogoršanju zdravlja

08:01:00 16.01.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Indeks kvaliteta vazduha u Novom Sadu je narandžaste boje, odnosno, u vazduhu je povećana koncentracija čestica prašine koje mogu da doprinesu pogoršanju zdravlja, rečeno je juče u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Kvalitet vazduha može da doprinese pogoršanju zdravlja

Čak i u minimalnim količinama, sitne čestice u vazduhu mogu uticati na zdravlje ljudi. Prvi simptomi su kašljanje i kijanje, kojima pokušavamo da odstranimo iz organizma to što nam smeta, a ukoliko smo duže izloženi, može doći do hroničnih oboljenja. Postoje preporuke u vezi sa kvalitetom vazduha, a koje se odnose na osetljivu populaciju, na decu, na stare i hronično obolele.

- Preporuka glasi da izbegavaju kretanje na otvorenom i da se shodno vremenskim uslovima prilagodi i kretanje na otvorenom, u takvim momentima ne treba da luftiramo stan ili prostore u kojima se nalazimo, nego prosto da sačekamo da se poboljšaju meteorosloski uslovi i da omoguće odstranjenje zagadjujućih materija, sve dok budemo imali ovakvu vlagu i ovakvu kolicinu vlageu vazduhu,imaćemo problem sa kvalitetom vazduha - kaže prof. dr Sanja Bijelović sa Instituta.

Prema rečima doktorke Bijelović, mnogobrojne agencije objavljuju trenutnu vrednost indeksa, kada možemo da izmerimo i veoma visoke koncentracije, međutim za samo nekoliko minuta one više neće biti takve i zbog toga se vrednosti nikada ne tumače u smislu uticaja na zdravlje.

Upućujemo na to da pogledate na našem sajtu kvalitete vazduha,imate detaljno objašnjenje o tome, kako se on računa i kako se koristi i za čega služi. Postoje različiti indeksi i oni podaci koji se svakodnevno prate, samo treba da imate u vidu da indeks kvaliteta vazduha predstvalja nešto što se ocenjuje za 24 časa, a ne na osnovu trenutnih vrednosti - zaključuje Bijelović.


Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 1004.6 mb
Vetar: 4 m/s, WNW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?