Lav Teodorović dobija najskuplji lek na svetu o trošku države

16:07:00 14.07.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Dvadesetomesečni dečak iz Novog Sada Lav Teodorović, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, dobiće najskuplji lek na svetu!

Lav Teodorović dobija najskuplji lek na svetu o trošku države

foto: Instagram / ZivotzaLava

Država je obezbedila sredstva za lečenje Lava Teodorovića i učiniće sve da je dobije u najkraćem mogućem roku, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić, javio je RTS. Ovu vest za N1 je potvrdila i Lavova mama.

Građani su prethodnih dana prikupljali novac za dečaka, organizovane su razne akcije ne bi li se prikupilo čak milion i po evra potrebnih za lečenje.

Reč je o leku „zolgensma“ koji će u ovom slučaju prvi put moći da se primi u Srbiji, budući da je Dečijoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj odobreno davanje ove terapije, tako da dečak neće morati da putuje u inostranstvo, navodi RTS.

Za ovaj lek se kaže da je najskuplji na svetu, jer košta oko dva miliona dolara. To je genska terapija i daje se samo jednom kod dece mlađe od dve godine. Zbog toga je važno da se bolest otkrije što pre po rođenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je najavio da će za nekoliko meseci biti uveden obavezni skrining na spinalnu mišićnu atrofiju o trošku države u svim porodilištima u Srbiji za svu novorođenu decu.

Kako je saopšteno, RFZO će od septembra omogućiti obavezni skrining na spinalnu mišićnu atrofiju, što znači da će se o trošku države sprovoditi kod svih novorođenih beba u svim porodilištima u Srbiji. Cilj i značaj obaveznog skrininga je da se što ranije otkriju novi slučajevi, odnosno postavi dijagnoza kako bi bebe u najranijoj fazi bolesti dobile terapiju. Imajući u vidu broj beba koji se godišnje rodi u Srbiji, za ovaj novi neonatalni skrining država će izdvojiti oko 62 miliona dinara godišnje.

Lav je rođen iz uredne trudnoće, a prvi problemi primećeni su u drugom mesecu po rođenju. Tada je Lavova mama Sonja videla da je sporiji u odnosu na stariju sestru. Lavu je u junu 2023. godine potvrđena dijagnoza Spinalne mišićne atrofije SMA 2 (G12.- Atrophia musculorum spinalis et syndromata afinia) kojoj je prethodila dijgnoza G82.3 Tetraplegia flacida – mlitava paraliza svih udova.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
26°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1012.1 mb
Vetar: 7 m/s, ESE
Uto 11° - 26° Sunčano
Sre 12° - 24° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?