Ledolomci „Čakor“ i „Vučevo“ sklonjeni iz Novog Sada

08:08:00 09.08.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Ledolomci „Čakor“ i „Vučevo“, koji su više od 15 godina bili usidreni uz Kej i tu propadali, juče su konačno sklonjeni. Ledolomci su, nakon brojnih apela, urgencije i pisanja medija, premešteni u Stare Banovce. Kako je saopšteno iz Kabineta gradonačelnika, premeštanje „Čakora“ i „Vučeva“ urađeno je na inicijativu gradonačelnika Miloša Vučevića.

Ledolomci „Čakor“ i „Vučevo“ sklonjeni iz Novog Sada


Ova dva ledolomca su već izvesno vreme predstavljali ekološku opasnost, s obzirom na to da je „Čakor“ bio potonuo, a da se tečnost iz njega izlivala u Dunav.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je još u maju izdalo rešenje kojim se preduzeću „DMB Shipping“ iz Rume, koje je povezano sa Dušanom Borovicom, vlasnikom „Dunav agregati grupe“ u čijem su vlasništvu i ledolomci, da ukloni ove brodove. To nije učinjeno, zbog čega se Grad Novi Sad zajedno s resornim ministarstvom urgentnim pisanim zahtevom obratio Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, odnosno Odeljenju za vodnu inspekciju.

Ledolomci „Čakor“ i „Vučevo“ sklonjeni iz Novog Sada


- Poslednja dva dana bez prestanka vršilo se ispumpavanje vode sa brodova, ne čekajući da vodostaj Dunava opadne, kako je prethodno obrazlagano od strane vlasnika brodova da upravo nivo vodostaja reke onemogućava sprovođenje aktivnosti razmeštanja brodova – navedeno je u saopštenju grada.

Upravo je ispumpavanje vode sa brodova bio razlog zbog kog se Udruženje profesionalnih lađara Srbije, koje je godinama apelovalo na problem propalih ledolomaca, obratilo inspekciji. Kako su naveli u udruženju, voda iz mašinskog prostora se ispumpavala direktno u Dunav, bez zaštitne barijere.

Kako se navodi u saopštenju grada, nakon ponovne reakcije gradonačelnika Miloša Vučevića i nadležnog ministarstva, Lučka kapetanija Novi Sad je naložila vlasniku brodova da ih u najkraćem mogućem roku ukloni. Brodovi su odvučeni uz desnu obalu Dunava, kraj Starih Banovaca.

foto: Grad Novi Sad


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
11°
Vlažnost: 82%
Pritisak: 1004.9 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?