Likvidambri u Janka Čmelika dobijaju posebnu negu

19:08:00 01.08.2024, Komentara: 0

Novi Sad – JKP „Gradsko zelenilo“ sprovodi posebne mere nege drvoreda likvidambra u ulici Janka Čmelika koji tokom jeseni predstavlja pravu atrakciju.

Likvidambri u Janka Čmelika dobijaju posebnu negu


Svih 40 stabala ovog vrlo dekorativnog drveta, poreklom iz Amerike, uzgojena su u rasadniku JKP „Gradsko zelenilo“, odakle su 2012. preneta na Detelinaru, u ulici Janka Čmelika gde su zamenila stari drvored.

Likvidambar je listopadno drvo sa krunom visine šest do 12 metara sa listovima sličnim listu javora, koji u jesen postaju tamnoljubičaste, ljubičastosmeđe, žutonarandžaste do tamnocrvene i crvene boje.


Pored redovnog zalivanja, svih 40 stabala, kao i stabla u drugim drvoredima i parkovima u gradu se folijarno prihranjuju, dobijajući preko krošnje neopohodne hemijske hranljive elemente, koji pospešuju njegovu vitalnost i podstiču ishranu i razvoj. Folijarnom prihranom se obezeđuje dodatna količina azota i drugih minerala koji obezbeđuju bujnost lisne mase, razvoj korenovog sistema i stabla. Odraslim stablima se dodaje i gvožđe koje je jako bitna komponenta u hlorofilu. Stimulisanjem proizvodnje hlorofila postiče se proces fotosinteze i čini da biljke budu zdrave i zelene.

Likvidambri u Janka Čmelika, inače, nisu jedini koji su rođeni u rasadniku JKP „Gradsko zelenilo“ i koji krase novosadske ulice, a prvi likvidambri proizvedeni su 2005. godine iz semena matičnih stabala u ulici Bate Brkića na Novom naselju. Tokom 19 godina iz semena „roditelja“ s Novog naselja proizvedeno je više stotina sadnica koje krase ulice Novog Sada.

- U toku prve vegetacije likvidambar postigne visinu od pet do 10 centimetara. Seme posejano u jesen ili zimu niče na proleće, kada brzo niče i seme iz prolećne setve. Pikiranje i ulončavanje se vrši prve ili druge godine, a kasnije svake godine se presađuje u sve veće saksije do momenta sadnje u rastilo gde se neguje do stasavanja za isporuku. Pošto je naša proizvodnja generativna tj. iz semena, postoje određene razlike u boji jesenjeg lišća, habitusu, veličini i nazubljenosti lista, veličini i obliku ploda, jer biljke nisu „klonirane“. To je dekorativna prednost, jer u jesen imamo pravu rapsodiju boja od žute, narandžaste, roze, ružičaste, crvene, bordo, ljubičaste i dugih preliva i kombinacija - kaže pomoćnik direktora za podizanje, održavanje i proizvodnju zelenila JKP „Gradsko zelenilo“ Danijela Andrić.



Foto: JKP Gradsko zelenilo


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1019.5 mb
Vetar: 4 m/s, ESE
Uto 4° - 21° Pretežno sunčano
Sre 5° - 20° Malo i umereno oblačno

Anketa

Kupate li se na Štrandu?