Limun papreno skup na novosadskim pijacama i u marketima

14:08:00 09.08.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Za kilogram limuna na novosadskim pijacama i u supermarketima potrebno je izdvojiti od 330 do 370 dinara, što je pravo malo bogatstvo, piše Dnevnik.

Limun papreno skup na novosadskim pijacama i u marketima

Trgovci kažu da cene diktira svetsko tržište. Berba limuna u Grčkoj kreće tek u septembru, pa država sada dobavljače pronalazi u Argentini, Brazilu i Turskoj, što uzrokuje više cene transporta.

To iskorišćavaju veliki trgovinski lanci u Evropi, koji „pumpaju“ cene kako im odgovara. Najviše se osećaju pogođenim trgovci na pijacama, koji ističu da je potražnja za tim voćem niska čitave godine, a pogotovo sada.

Milorad Grozdanov, prodavac sa Riblje pijace, kaže da je zarada od tog voća praktično nemoguća zbog uslova koje postavljaju dobavljači s Kvantaške pijace.

– Zbog toga, logično je da se jeftinije voće bolje prodaje. Najbolje idu breskve, šljive i lubenice. Rado ljudima izlazim u susret pa snižavam cenu robe i do 30 dinara. Ipak je cena ta koja odlučuje – rekao je Grozdanov.

Teško se snalaze i kupci, pa radi zdravlja, bez obzira na cenu, kupuju po dva, tri limuna.

Slična situacija bila je i prošle godine u isto vreme jer je to doba smene sezona berbi u zemljama Mediterana i Južne Amerike, pa se manjak tog agruma i troškovi transporta iz prekookeanskih zemalja neminovno odraze na njegovu cenu.

Izvor: Dnevnik.rs

Ilustracija: stella marine / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1001.9 mb
Vetar: 2 m/s, E
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?