Ljubitelji pasa podsetili na šest meseci od smrti psa Stena

10:01:00 25.01.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Grupa građana, ljubitelja životinja, iz Novog Sada posetila je juče veterinarsku ambulantu, u kojoj su veterinari JKP “Zoohigijena i veterina” Novi Sad eutanazirali starateljskog psa Stena i najmanje 20 drugih napuštenih pasa.

Ljubitelji pasa podsetili na šest meseci od smrti psa Stena

Oni su posetom ambulanti i lepljenjem slika pasa Stena i Nađe, koju je "Zoohigijena" nedolično nazvala Kokainka, na simboličan način izrazili žaljenje zbog smrti i nestanka napuštenih novosadskih pasa, zahtevajući od nadležnih državnih organa da preduzmu sve mere propisane zakonom.

Ljubitelji životinja su apelovali i da se plaše za život starateljskih pasa Čupe i Šape, koje su u ponedeljak 18. januara, radnici “Zoohigijene” hvatali u Kampusu, iako su prethodno prošli gradski program sterilizacije i vraćeni su na ulicu.

Ljubitelji pasa podsetili na šest meseci od smrti psa Stena

Podsećamo, Sten je bio ulični pas. U leto 2014. godine, "Zoohigijena" ga je uhvatila, čipovala, kastrirala i vratila na stanište kao miroljubivog psa. Radnici JKP „Zoohigijena i veterina“ ponovo su ga uhvatili u leto prošle godine, a veterinari su Stena procenili kao agresivnog i ubili.

Takođe, fotografija psa Nađe, koja leži na kauču sa još dva psa, preuzeta je sa stranice nemačke organizacije Rainbow Rescue, koja je na svom sajtu za udomljavanje oglašavala pse iz novosadskog prihvatilišta. Nakon što je javnost upozorena da psi završavaju na nezakonit način u inostranstvu, nekoliko pasa vraćeno je u prihvatilište novosadske "Zoohigijene", ali ne i Nađa.

Tada je organzovan protest na kojem su građani Novog Sada zahtevali da počinioci budu kažnjeni i da se zaustavi ubijanje pasa.

Od Stenovog ubistva prošlo je šest meseci, kao i od podnošenja krivične prijave protiv “Zoohigijene” zbog ubijanja više od 20 pasa, a po kojoj Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu upravo postupa.

U Osnovnom javnom tužilaštvu rečeno je za novisad.com da protiv “Zoohigijene” postoji više krivičnih prijava, ali da nijedna još nije dobila svoj epilog, jer su i dalje u toku provere.

Slične izjave davao je u medijima i Aleksandar Bursać, direktor “Zoohigijene”, koji je u više navrata govorio da ovo preduzeće postupa po zakonu i da sud nije doneo još nijednu osuđujuću presudu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 47%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 1 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?