Lokalni ombudsman: Toplana bila dužna da umanji Novosađanima račune za grejanje

16:12:00 16.12.2022, Komentara: 2

Novi Sad - Lokalni ombudsman Grada Novog Sada doneo je mišljenje da je Novosadska toplana trebala da umanji račune za grejanje za oktobar budući da tada grejanje nije isporučeno.

Lokalni ombudsman: Toplana bila dužna da umanji Novosađanima račune za grejanje

foto: Efektiva/ Twitter

Mišljenje je doneto nakon što se Lokalnom ombudsmanu požalilo nekoliko građana jer im je za oktobar naplaćeno grejanje, iako su radijatori bili hladni, a početak grejne sezone pomeren na 1. novembar.

- Ukoliko su postojali razlozi za izmenu Odluke o proizvodnji, distribuciji i snabdevanju toplotnom energijom iz toplifikacionog sistema Grada Novog Sada, koja se odnosi na trajanje grejne sezone, JKP „Novosadska toplana“ je trebala da inicira izmenu navedene Odluke – navedeno je u mišljenju zaštitnika građana Novog Sada.

Lokalni ombudsman: Toplana bila dužna da umanji Novosađanima račune za grejanje


- Lokalni ombudsman smatra da se navedena povreda može otkloniti smanjenjem troškova isporuke toplotne energije za period u kome nije pružana usluga, u skladu sa Odlukom o proizvodnji, distribuciji i snabdevanju toplotnom energijom iz toplifikacionog sistema Grada Novog Sada - dodaje se u mišljenju.

Ovaj organ smatra da je pravično umanjiti račune za grejanje u visini od osam odsto za ceo period od 12 meseci u godini, a budući da broj dana koliko je grejanje naplaćeno, a nije isporučeno procentualno toliki deo trajanja definisane grejne sezone. To znači da bi umanjenje po građaninu trebalo da bude u visini jednog mesečnog računa za grejanje.

U svom odgovoru Lokalnom ombudsmanu, „Novosadska toplana“ je navela da grejna sezona u Novom Sadu nije odložena, već je počela u skladu sa pomenutom odlukom, kao i da je Gradsko veće ovom preduzeću naložilo da isporuku toplotne energije prilagodi temperaturama. Navode i da je oktobar, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, bio sa srednjom mesečnom temperaturom od 14 stepeni, da srednja dnevna spoljašnja temperatura ni u jednom danu u oktobru nije pala ispod 12 stepeni, što znači da nije bilo uslova za isporuku grejanja. Toplana navodi i da je od 15. oktobra do kraja meseca isključivo poštovala gradsku odluku, te da je 20, 21. i 31. oktobra isporučivala toplotnu energiju za grejanje. Kažu i da u svojoj evidenciji nemaju reklamacije građana koji su prijavili temperaturu u svojim objektima nižu od 19 stepeni, a računi se umanjuju samo onima za koje se dokaže da su u određenom periodu u oktobru imali temperaturu nižu od 19 stepeni u svojim objektima.

Na osnovu svega, Lokalni ombudsman je ustanovio da je, po pomenutoj gradskoj odluci, preduzeće dužno da kupcima isporučuje toplotnu energiju za grejanje objekata u toku grejne sezone, da grejna sezona počinje 15. oktobra, te da je „Toplana“ povredila dva člana gradske odluke.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Ing Zoran Vukov

Šta toplana prodaje i šta korisnici treba da plaćaju? Toplana prodaje kwh toplotne energije i ništa više. Obutsmen treba da zna da se mogu naplatiti samo isporučeni kwh. Sve uplate za grejanje su AKONTACIONA kupovina kwh i na kraju grejne sezone kao i kod premene cene mora se prikazati OBRAČUN: TO TREBA DA ZNA OBUTSMEN I TAKO DA TRAŽI


Ing Zoran Vukov

Srbija je još zemlja u kojoj se krije istina, sramota je na onome ko je prevaren a ne na onome ko se na prevaru odlučio.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 996.9 mb
Vetar: 5 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?