Majka dečaka sa autizmom: Zbog petardi su Nova godina i Božić za nas pakleni dani

15:01:00 06.01.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Najradosniji praznici, kakvi su Nova godina i Božić, za neke naše sugrađane nimalo nisu radosni. Za decu sa autizmom i njihove roditelje ovo doba godine za njih predstavlja, kako sami kažu, pakao.

Majka dečaka sa autizmom: Zbog petardi su Nova godina i Božić za nas pakleni dani

- Od sredine decembra do kraja Srpske Nove godine mi živimo pakao. Mi ne možemo našu decu da upozorimo da će biti buka, da će neko pucati, da to nije tako strašno kako njima izgleda, jer su autistična deca uglavnom i hipersenzitivna, pa im svaka veća buka i jače svetlo predstavljaju problem – kaže za NoviSad.com Novosađanka Mila Kaić.

Ona je majka sedmogodišnjeg Severa, dečaka koji ima autizam i hiperaktivnost. Ona ovako opisuje situaciju kroz koju prolaze svaki put kada se čuju petarde ili vatromet.

- Prvo počinje anksioznost, onda se on gubi, vrti se u krug, sve vreme drži ruke na ušima, potom kreće agresija, koja se pretvara u autoagresiju, znači samopovređivanje. Raskrvari glavu. Onda mi podmećemo sebe, da se on ne povredi, tako da Novu godinu dočekamo krvavi, a slično je za Badnje veče. Nakon svake ovakve epizode, potrebno je par dana da se dete stabilizuje - kaže Mila.

Najstrašnije je što i drugo dvoje dece to gledaju, pa i oni ispaštaju.

- Prošle godine Sever je ruinirao stan zbog petardi. Uzeo je kutlaču za supu i udarao je zidove do košuljice, razbio je televizor. Kad se umorio, počeo je da se trese. A zaspao je se sve primirilo. On od nas očekuje da mi možemo da utičemo na to i zaustavimo buku, a mi smo nemoćni. Nama su Nova godina i Božić prilično tužni dani – ispričala nam je Mila.

Ponekad su prinuđeni da Severu daju sedative, što izaziva dodatni problem jer je hiperaktivan a pod sedativima nije svestan da ne može da kontroliše kretanje.

Večeras će pokušati da stres ublaže i muzikoterapijom.

- Stariji brat se bavi muzikom i ostaće sa nama da svira Severu kako bi, nadamo se, lakše prebrodio razornu buku od pacanja petardi i ostalih pirotehničkih sredstava – optimistična je Mila Kaić.


Zakon i praksa

Kaže da su ona i njen suprug više puta prethodnih godina zvali policiju očekujući da reaguje na prijavu i da primeni zakon u praksi, ali da nije bilo učinka, pa su od toga odustali.

I novinari portala NoviSad.com zvali su u nekoliko navrata 31. decembra novosadsku policiju. Osim ljubaznog razgovora i razumevanja policajca koji se javio, nije učinjeno ništa. Oni će poslati ekipu da prođe tuda, ako baš insistiramo, ali da je „u celom gradu haos zbog petardi“.

Inače, korišćenje pirotehnike u Srbiji, pa tako i upotreba petardi, regulisano je Zakonom o javnom redu i miru, a građani mogu prijaviti one koji bacaju petarde ili druge naprave komunalnoj policiji, inspekcijskim ili drugim organima Ministarstva unutrašnjih poslova. Za narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti građana paljenjem pirotehničkih sredstava propisana je kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ukoliko je tri ili više ljudi učestvovalo u tome, preti im i kazna zatvora od 30 do 60 dana, navodi se u tekstu zakona.


Kako se protiv petardi bore zemlje u Evropi i regionu

Više zemalja članica Evropske unije zabranila je ili ograničila prodaju i korišćenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Ipak, zloupotrebe se dešavaju, a njihove posledice nimalo nisu naivne. Primera radi, hrvatski Sabor je u decembru 2020. izglasao Zakon o izmenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koji je zabranio prodaju i korištenje petardi. Ipak, prošle nedelje od posledica eksplozije petarde devetogodišnjak iz Zagreba ostao je bez četiri prsta na levoj šaci osim palca, nakon što mu je eksplodirala petarda u ruci. Za ovaj incident niko nije odgovarao.

Zabrana prodaje i upotrebe petardi ove godine je na snazi i u Crnoj Gori. Kako se navodi u dokumentu, objavljenom u Službenom listu krajem oktobra, zabrana je doneta zbog zaštite života, zdravlja i bezbednosti ljudi, životne sredine i imovine.

Da bi smanjili zloupotrebu bacanja petardi i drugih pirotehničkih sredstava, u nekim evropskim zemljama dozvoljeno je njihovo korišćenje na određenim lokacijama i u tačno određeno vreme. To su obično proplanci na obodima gradova, gde je dozvoljeno bacanje i paljenje pirotehnike svega nekoliko sati.

Iako vatrometi nisu zabranjeni nigde, svesni njihove štetnosti po vazduh, životinje i ljude (kao što je, primera radi, naš sugrađanin Sever), ali i zbog velikih finansijskih izdataka za ovu vrstu zabave, mnogi gradovi, i u svetu i u Srbiji, sve se češće odlučuju da ovaj deo proslave Nove godine izostave, a da novac preusmere na neke druge, mnogo potrebnije stvari.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 100%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?