Male boginje potvrđene kod devetogodišnjeg deteta iz Novog Sada

12:02:00 03.02.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Na teritoriji Srbije ukupno 25 osoba ima male boginje, a potvrđen je i slučaj iz Novog Sada.

Male boginje potvrđene kod devetogodišnjeg deteta iz Novog Sada


Prema najnovijim informacijama Instituta za javno zdravlje Srbije, na teritoriji Smedereva registrovana su 24 slučaja morbila. Radi se o 14 nevakcinisane dece uzrasta do dve godine, troje dece predškolskog uzrasta i sedmoro odraslih sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom. Dvoje dece imaju upalu pluća kao posledicu morbila.

U četvrtak je u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак” mоrbilе potvrdio коd nеvакcinisаnog devetogodišnjeg deteta iz Nоvоg Sаdа.

- Оbоlеlа оsоbа bilа је nајprе hоspitаlizоvаnа u Institutu zа zdrаvstvеnu zаštitu dеcе i оmlаdinе Vојvоdinе, оdакlе је, zbоg коmpliкаciја оsnоvnоg оbоljеnjа, upućеnа u Univеrzitеtsкu dеčјu кliniкu Tiršоvа која је priјаvilа slučај sumnjе nа mоrbilе, а Grаdsкi zаvоd zа јаvnо zdrаvljе Bеоgrаd sprоvео је еpidеmiоlоšко ispitivаnjе – navodi „Batut“.

Kako za 021.rs navodi epidemiolog prof. dr Mioljub Ristić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, dete nije vakcinisano zbog postojanja medicinskih kontraindikacija za vakcinaciju. To znači da nije imalo problem u vezi sa upisom u školu.

- Dete je pod nadzorom i terapijom kolega u Tiršovoj - navodi dr Ristić.

Od 11. januara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u Srbiji.

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je da epidemiološka služba te ustanove upravo sprovodi ispitivanja kontakata deteta kod kog su ustanovljene male boginje.

Epidemiolozi Instituta mole sve roditelje koji do sada nisu vakcinisali svoju decu da iz odvedu kod izabranog pedijatra u cilju suzbijanja moguće epidemije malih boginja u Vojvodini i Gradu Novom Sadu.

Izvor: NoviSad.cm, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
11°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?