Malerova simfonija odjekivala centrom

19:08:00 15.08.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Malerova peta simfonija odjeknula je sinoć sa platoa Srpskog narodnog pozorišta. Izvodilo ju je gotovo sto mladih muzičara sa svojim mentorima iz Srbije, Portugala, Španije, Nemačke i Slovenije.

Malerova simfonija odjekivala centrom


Koncert je bio upriličen u okviru završnice prve faze evropskog projekta „Sound of change“ čiji je cilj profesionalni razvoj mladih evropskih muzičara u orkestarskom ambijentu, uz stvaranje uslova za veću profesionalnu mobilnost i razvoj karijera, a Srpsko narodno pozorište je jedan od partnera.

Idejni tvorac projekta, maestro Osvaldo Fereira, ističe da je Srpsko narodno pozorište sjajna početna stanica za ovaj kreativni poduhvat, te da je Maler odličan odabir za početak višegodišnjeg projekta.

- Maler ne potiče iz odabranih zemalja i dobro je što je odabir pao na njega. Imao je mnogo poteškoća u životu, i u profesionalnom radu. Bio je Jevrej i taj problem identiteta u Evropi može najbolje da se predstavi kroz muziku koja spaja sve različitosti i suprotnosti. U umetnosti svi smo prijatelji, familija, braća - rekao je Fereira.

Pored muzičara, priliku za razvoj karijere dobiće i mladi kompozitori kao i operski umetnici.

Naredna stanica je Ljubljana gde će muzičari nastupiti u utorak, 16. avgusta.

Pored Srpskog narodnog pozorišta, partneri na projektu „Sounds of change“ su Portugalska filharmonija, umetnička organizacija „Noletia“ iz Španije, Internacionalni muzički festival „Koblenc“ iz Nemačke, Kulturno društvo BSA iz Slovenije.


Foto: V. Veličković


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?