„Mame su zakon“ apeluju da se menja diskriminatoran zakon

20:11:00 04.11.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Inicijativa „Mame su zakon“ performansom na Trgu slobode predstavila je komentare i iskustva žena koje nemaju evidentiran radni staž, rade neprijavljene ili su na drugi način imale probleme da ostvare radna prava zakonom zagarantovana.

„Mame su zakon“ apeluju da se menja diskriminatoran zakon

foto: printskrin Fejsbuk "Mame su zakon"

#NevidljivaRadnica je izložba povezana sa primenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je stupio na snagu 1. jula i od tada umnogome otežava ili u potpunosti onemogućava majkama da ostvare prava na naknade.

Predstavnica inicijative i narodna poslanica Tatjana Macura kazala je za Radio021 da takozvana nevidljiva radnica predstavlja ženu koja je najviše oštećena primenom zakona i sistema - nekada je radila ili radi na crno, volontira čak i u državnim preduzećima i za sistem je nevidljiva.

Ona napominje da inicijativa nije i nikada neće biti stranački obojena, jer je reč o životu i pravima svih žena u Srbiji, a neke od njih mogu da budu i sestre, rođake ili prijateljice poslanika koji su u vladajućoj koaliciji, a koja uporno odbija da se o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom govori u Skupštini Srbije.

„Mame su zakon“ apeluju da se menja diskriminatoran zakon

foto: printskrin Fejsbuk "Mame su zakon"

Kako je izgledala izložba, možete pogledati na Fejsbuk stranici "Mame su zakon".

Inicijativa je prethodno podržala i protest „2 minuta tišine“, koji se svake nedelje održava na Trgu slobode i kojim se zahteva usvajanje Aleksinog zakona, Vukašinovog zakona, Sašinog alarma i inicijative za doživotni zatvor za osuđene zlostavljače dece.

Izvor: 021, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 45%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 3 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?