Mame u Srbiji: Manje plaćene, više opterećene

13:03:00 11.03.2018, Komentara: 0

Više od 60% zaposlenih žena u Srbiji prima plate koje su manje od republičkog proseka – njih 14,7% zarađuje manje od 150 evra mesečno, 46,9% ima platu od 150 do 300 evra, 29,1% između 300 i 500 evra, 5,9% od 500 do 700 evra i svega 3,4% preko 700 evra. Ovo su neki od rezultata istraživanja Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta Kultura rađanja i partnerski život u Srbiji sprovedenog uz podršku organizacije Centar za mame.

Mame u Srbiji: Manje plaćene, više opterećene


Ništa bolje brojke nisu ni one koje se odnose na zaposlenje: 20,2% žena je nezaposleno, 6,4% su domaćice, 5,4% obavlja poslove „na crno”, 3,2% ima honorarne poslove, dok 11,9% radi na određeno vreme. Stalno zaposlenih ima tek 49,5%, dakle ni polovina. Ali, stalno zaposlene kod kuće su gotove sve – žene i dalje obavljaju većinu poslova u kući te su tako one te koje primarno kuvaju, peru veš, brinu o deci i o starijim članovima porodice.

Kada u porodicu stigned prinova, žena u kući počinje da preuzima isključivo na sebe tradicionalno ženske poslove (pranje odeće, kuvanje, spremanje stana...). Jedine zajedničke aktivnosti u kojima muškarci učestvuju su izvođenje bebe u šetnju (51,3%) i odlazak sa bebom kod lekara (60,5%). Sve ostalo prvenstveno rade žene, jedan je od zaključaka istraživanja.

- Radimo više, plaćene smo manje i uvek smo ‚glavni krivci‘ za ‚belu kugu‘ u Srbiji - izjavila je Jovana Ružičić, direktorka udruženja Centar za mame, opisujući život današnjih mama.

- Dok se država bavi besmislenim sloganima, mi želimo da razumemo kako današnje mame usklađuju poslovne i privatne obaveze, koje sve uloge igraju u svojim porodicama, kako se odnose prema ulogama koje se za njih podrazumevaju, kako se odnose prema sopstvenom reproduktivnom zdravlju i šta im se dešava u porodilištima. Umesto insistiranja da žene rađaju više, hajde da ih prvo upoznamo i razumemo - istakla je Ružičić i dodala da se rečima i sloganima ne postiže ravnopravnost, već poboljšanjem zakona i kontrolom njihovog sprovođenja.

Izveštaj „Mame u Srbiji,“ koji predstavlja sažetak istraživanja predstavljen je u prostorijama beogradskog Filozofskog fakulteta, a rezultati treba da nam pomognu da razumemo društveni položaj žena u Srbiji danas, posebno u životnom periodu kada se odlučuju za majčinstvo. Istraživanje predstavlja neposredno iskustvo preko 1.500 mama iz cele zemlje i nastoji da bolje razume njihove stavove i mišljenja o problemima društvene podrške materinstvu, planiranju roditeljstva, partnerstvu i rađanju.

Pročitajte ceo Izvestaj Mame u Srbiji Centra za mame .

Celokupno istraživanje Kultura rađanja i partnerski život u Srbiji dostupno je na sajtu časopisa Limes plus.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
21°
Vlažnost: 40%
Pritisak: 994.9 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?