Manje krađa bicikala nego prošle godine

10:03:00 10.03.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Tačno 38 bicikala ukradeno je u Novom Sadu od početka godine, što je 10 puta manje nego u istom periodu 2015. godine. Da bude manje krađa doprinelo je uvođenje registra ukradenih dvotočkaša i patrola na biciklima, kažu u policiji.

Manje krađa bicikala nego prošle godine

U policiji kažu da niko ne treba da se začudi, ako ga policija zaustavi i zatraži da pokaže serijski broj bicikla. Vrlo brzo se, kroz postojeću bazu podataka, utvrđuje da li je bicikl ukraden. Od 38 ukradenih ove godine, pronađeno je četiri.

"Kada se desi krađa bicikla, a imamo njegov serijski broj, to značajno pomaže u njegovom pronalaženju. Ranije se dešavalo da nam opljačkani građani prijave samo marku i boju bicikla, pa je teško da ga nađemo. Zato preporučujemo da se zapiše i fotografiše serijski broj bicikla. Time ga ubacujemo u sistem i bitno povećavamo mogućnost pronalaženja", kaže Đorđe Sokić iz Policijske uprave Novi Sad.

Savetuje se da se bicikli ostavljaju na za to predviđenim i osvetljenim mestima, ako je moguće i pod video-nadzorom. I da se obavezno zaključavaju.

Prodavac Ivan Arpaš savetuje kupovinu što kvalitetnijih katanaca.

"Ali, nažalost, po mom mišljenju, ne postoji katanac koji će da spreči krađu, ali može da je oteža ili uspori i navede lopova da odustane", kaže Arpaš.

Katanci koštaju od 2.000 do 15.000 dinara i bolje je imati bilo kakav nego nikakav. U Novosadskoj biciklističkoj inicijativi savetuju da budu od debljeg kaljenog čelika.

"Nema brave koja se ne može preseći, ali ako je kvalitetnija, lopovu će za krađu biti potrebno 10 minuta, umesto manje od minut. Bicikl treba vezivati za ram, na najdebljem delu, a nikako samo za spiralu točka ili sedište", kaže Marko Trfiković, iz NBI.

Izvor: RTV, novisad.com

Ilustracija: Historyworks Follow - Bicycle Racks / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?