Manje novca za sufinansiranje boravka dece u privatnim vrtićima

17:09:00 02.09.2016, Komentara: 0

Novi Sad – Sufinansiranje boravka dece u privatnim vrtićima ubuduće će se isplaćivati na drugačiji način, a i iznos koji će Grad Novi Sad za to davati po detetu je - manji.

Manje novca za sufinansiranje boravka dece u privatnim vrtićima


Prema danas usvojenoj odluci, za celodnevni boravak dece do tri godine Grad će umesto 15.500 davati 10.000 dinara, odnosno umesto 10.600 dinara isplaćivaće se 8.000 za decu od tri do sedam godina. Takođe, smanjeno je i dotiranje za poludnevni boravak sa užinom sa 4.160 na 3.200 dinara, odnosno bez užine sa 3.800 na 2.800 dinara, javio je Radio021.

Druga promena se odnosi na način isplate. Novac se više neće isplaćivati direktno vrtićima nego roditeljima i to isključivo preko banke Poštanske štedionice, na koji će im svakog meseca stizati novac od Grada, na osnovu faktura i potvrda o plaćanju. Ova dokumenta će vrtići i time će potvrđivati da je dete boravilo u obdaništu. Dakle, roditelji će se uplaćivati privatnim vrtićima ceo iznos, a Grad će im potom refundirati deo novca koji plate.

Odlukom koja je danas usvojena u Skupštini grada Novog Sada je predviđeno da se subvencioniše boravak 1.900 dece, a trenutno se finansira njih 1.825. Odluka važi do kraja ove godine.

Kako je saopšteno iz Kabineta gradonačelnika, zahtevi za finansijsku podršku podnose se do 7. oktobra, Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu, putem Pisarnice Gradske uprave za opšte poslove. Obrasci zahteva mogu se preuzeti u Pisarnici Gradske uprave za opšte poslove, Trg slobode br. 1 ili na sajtu www.gradnovisad.rs

Pravo na refundaciju imaju roditelji, staratelji, hranitelji, odnosno usvojitelji deteta o kome se neposredno brini, a koje ne može da bude upisano od 1. septembra tekuće godine u Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo", zbog nedovoljnih kapaciteta te ustanove, a sve u skladu sa finansijskim mogućnostima budžeta Grada Novog Sada.

Finansijska podrška roditelju deteta obezbeđuje se pod uslovom da je državljanin Republike Srbije, da ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada, odnosno boravište ako je raseljeno lice sa Kosova i Metohije i da je podneo prijavu na konkurs za upis deteta u ''Radosno detinjstvo'' za 2016/2017. godinu, da dete nije upisano u ''Radosno detinjstvo'' i da se u prijavi na konkurs izjasnio da daje prednost upisu deteta u privatnu predškolsku ustanovu. Pravo na sufinansiranje imaju i roditelji za dete koje je u vreme trajanja konkursa već bilo upisano u privatnu predškolsku ustanovu, a roditelj deteta je ostvarivao pravo na ovu finansijsku pomoć.

Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
22°
Vlažnost: 50%
Pritisak: 1005.1 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?