Manual muzej zaboravljenih umetnosti krije blago u NS-u

17:08:00 16.08.2015, Komentara: 0

Novi Sad - U Manual muzeju zaboravljenih umetnosti (M.F.A.M.) na 2.500 kvadratnih metara deponovano je više od 150.000 autentičnih artefakata koji svedoče o životu u Vojvodini. Muzej se nalazi u popularnoj Kineskoj četvrti, u halama nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“.

Tu je masažer za isfrustrirane žene iz prošlog veka, koje su prestavnice nežnijeg pola koristile za smirivanje. Masažer, s jedne srane ima žice, a sa druge platno obmotano oko držača te su ih žene u dvadesetim godinama koristile za masiranje.

Manual muzej zaboravljenih umetnosti krije blago u NS-uMasažer za isfrustrirane žene, foto: 24sata (Robert Getel)

Držač za batake takođe je našao svoje mesto u muzeju, a koristile su ga vojvođanske porodice tokom ručka. Danas ga nema u upotrebi.

Tu je i čestitka koju je Uroš Predić poslao svojoj majci, kao i prva tapiserija Milice Zorić, supruge Rodoljuba Čolakovića.

Posebna mašina za odsecanje cigara, služila je ljudima prošlog veka radi uštede. Naime, kako nije bilo novca za rasipanje a cene su bile visoke, štedelo se i na cigarama.

- Do predmeta dolazimo ili posredstvom kataloga, ali i kolekcionara. Kada bi svi ljudi iz naše države sakupili stare predmete i nameštaj mogli bi isplatiti državni dug. Tolika je vrednost predmeta koji se nalaze u kućama – kaže vlasnik muzeja i kompanije “The Manual co.” Siniša Žarin.

Manual muzej zaboravljenih umetnosti krije blago u NS-uFoto: 24sata (Robert Getel)

Svaki predmet ima svoju priču, a nemoguće ih je 150.000 svrstati u jedan tekst. Ipak jedini kriterijumi, kaže Žarin, koji se moraju ispoštovati da bi predmet dospeo u muzej, jesu da je isti bio upotrebljavan u Vojvodini, kao i da je izrađivan tradicionalnim metodama, u nekom od klasičnih, isto tako zaboravljenih zanata.

Iako muzej nije otvoren za javnost, do sada je uspeo da ugosti više od 2.000 diplomata.

Najnoviji stanovnik ovog neobičnog muzeja je skulptura Maršala Tita koju je 1948. godine u bronzi izradio vajar Antun Augustinčić. Da ovo poznato delo dospe u Novi Sad, posle Rudog, gde je skulptura prvobitno bila postavljena u Muzeju Prve proleterske brigade, omogućio je Žarin.

Manual muzej zaboravljenih umetnosti krije blago u NS-u

Foto: 24sata (Robert Getel)

– Reč je o istorijski važnom komadu, a posebnu vrednost joj daje to što potiče iz Rudog. Nalazila se na spomen obeležju osnivanja Prve proleterske brigade, a to znači da ju je od njenog postavljanja 1948. godine, dotaklo oko 20 miliona nekadašnjih Jugoslovena i stranaca, koji su posećivali taj kompleks – objašnjava Žarin.

Izvor: 24sata (Slađana Aničić)


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
23°
Vlažnost: 44%
Pritisak: 1003.8 mb
Vetar: 3 m/s, SSE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?