„Maškarada“ u petak u podne u centru Novog Sada

19:02:00 22.02.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Maskirana povorka „Maškarada“, 28. po redu, biće održana u petak, 24. februara, u centru Novog Sada. Ovom povorkom se predstavljaju zaboravljeni pokladni običaji u Vojvodini, a u cilju negovanja nematerijalne kulturne baštine povodom „Belih poklada“.

„Maškarada“ u petak u podne u centru Novog Sada


Okupljanje učesnika „Maškarade" je do 12 časova u parku Prisajedinjenja, između dve zgrade Muzeja Vojvodine, u Dunavskoj 35 i 37.

Tačno u podne će se formirati povorka koja će uz muzičku pratnju prodefilovati Dunavskom ulicom, Zmaj Jovinom do Trga slobode, potom se istim ulicama uputiti do Dunavskog parka.

U Saletli će biti nastavljen program, a tu će i biti dodeljene nagrade i priznanja za najuspešnije maske.

Učesnici „Maškarade“ su deca iz PU „Radosno detinjstvo“, privatni vrtići, osnovne i srednje škole, kulturno-umetnička društva, udruženja građana, kao i svi zainteresovani pojedinci i grupe. Po završetku manifestacije, svi učesnici će biti počašćeni tradicionalnim krofnama.

Poslednji dan pred početak posta naziva se pokladama i najviše običaja kod pravoslavaca vezano je za „Bele (Velike, Uskršnje) poklade“, koje padaju uoči uskršnjeg posta, najdužeg i najstrožeg posta u godini. Ovi običaji su vezani za čitavu nedelju koja je prethodila tom postu („Bela nedelja“), a „Bele poklade“ su njen vrhunac. Trpeza je bila bogata belim mrsom jer je sledio višenedeljni period uzdržavanja - otuda i naziv Bele poklade.

Posebno mesto u tim običajima imali su maskirani pohodi, a pokladne povorke sa maskama šire su poznate kao karnevali, prolećne maskirane povorke i karakteristične su ne samo za naše prostore, nego za evropsku tradicionalnu kulturu. Prerušavanje uoči uskršnjeg posta je bilo poznato kod većine etničkih zajednica u Vojvodini, a u nekim mestima se i dalje održava, dok je u nekim zaboravljeno.

Vreme njihovog održavanja je zavisilo od crkvenog kalendara - tako su pravoslavci proslavljali celu „Belu nedelju“, sa „Belim pokladama“ kao vrhuncem, dok je kod katolika to bilo najčešće u nedelju, ponedeljak i utorak, pred „Pepeljavu sredu“.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
24°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1004.7 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?